Zanimljivosti

Rajsko ostrvo koje krije mračnu tajnu

Rajsko ostrvo koje krije mračnu tajnu
Rajsko ostrvo koje krije mračnu tajnu

Tarutao je jedno od najljepših ostrva na Tajlandu. Međutim, njegove bijele pješčane plaže i nepregledne šume su nekada bile dom za okorjele kriminalce.

Ovo ostrvo se smatra jednim od posljednjih istinskih južnoazijskih rajskih mjesta, gdje ništa nije komercijalizovano, a priroda je netaknuta. Međutim, ovo relativno izolovano ostrvo krije svoju mračnu prošlost.

Tarutao je najveće ostrvo u grupi ostrva koja čine Ko Tarutao, pomorski nacionalni park. Ipak, ono što ih čini drugačijim od ostatka Tajlanda jeste da su ova ostrva uspjela izbjeći "mač investitora" i samim tim su ostala netaknuta, sa prelijepom prirodom. Pored Tarutaoa, nacionalni park čini još pedesetak minijaturnih ostrva.

Ipak, Tarutao nije oduvijek bio asocijacija na prirodne ljepote. Naime, krajem tridesetih godina prošlog vijeka tajlandski Odjel za zatvorske ustanove ovdje je uspostavio kaznenu koloniju, a sve kako bi se rasteretili zatvori širom zemlje. Nakon dužeg razmišljanja vlasti su se odlučile upravo za ovo ostrvo jer je relativno blizu kopna, ali ipak dovoljno udaljeno, da zatvorenici ne bi mogli nigdje pobjeći.

Sve do 1939. godine ovo ostrvo je naseljavalo nekoliko hiljada najgorih kriminalaca, ali i politički zatvorenici. Živjeli su u malim kolibama koje su bile podignute širom ostrva. Međutim, kad je Drugi svjetski rat došao do jugoistočne Azije, a Japanci izvršili invaziju na Tajland, tako je prekinut lanac snabdijevanja ovog ostrva namirnicima i lijekovima. Tada su se zatvorenici odmetnuli u pirate, pljačkajući brodove kako bi preživjeli.

U neposrednoj blizini ostrva nalazi se i moreuz Malaka, koji je dugo smatran rajem bezakonja. Tu su prolazili trgovački brodovi iz Malezije, a bivši zatvorenici su ih nemilosrdno napadali i pljačkali. Do 1946. godine situacija je postala skoro neizdrživa, pa je čak i britanska vojska morala da interveniše kako bi se stvari dovele u red. Ostrvo je bilo pusto sve do 1974, kada je oformljen nacionalni park Ko Tarutao, koji i danas postoji kao takav.

Uprkos činjenici da je Tarutao danas zarastao, i sada se mogu vidjeti ostaci zatvoreničke kolonije u vidu malih koliba. Ovo ostrvo je danas popularna turistička destinacija, a jedino dozvoljeno prevozno sredstvo je bicikl, koji se može iznajmiti. Takođe, na ostrvu se nalazi i muzej, kao i istorijski centar koji svjedoči o burnoj prošlosti ovog istinskog dragulja prirode.

Kako je riječ o nacionalnom parku, Tarutao i okolna ostrva su zaštićeni i ovdje nema nikakvih turističkih kompleksa. S obzirom na veliku vlažnost, ali i gustu prašumu, duži boravak na ostrvu nije ugodan.

Mnogi su uvjereni da je upravo to razlog zašto su kriminalci bili smješteni baš ovdje, jer im je nezgodna klima bila dodatna kazna za njihova nedjela.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije