Zanimljivosti

Rumunski sud odbio proglasiti živog čovjeka živim

Rumunski sud odbio proglasiti živog čovjeka živim
Foto: N.N. | Rumunjski sud odbio proglasiti živog čovjeka živim

U Rumuniji, gdje je rođen najslavniji živi mrtvac u svijetu, Dracula, dolazak na sud kao dokaz da je čovjek živ ocijenjen je nedovoljno uvjerljivim.

Stanovnik na istoku zemlje, Konstantin Reli, uvjerio se u to prošle sedmice kada je sud u Vasluiju odbio njegov zahtjev za poništenje smrtnog lista izdan 2016. na njegovo ime, vidi se iz presude objavljene u petak na mrežnoj stranici suda.

Konstantin Reli (63) koji je početkom 1990-ih otišao na rad u Tursku, u sjanuaru se vratio u Rumuniju. Ondje su ga rumunjske vlasti obavijestile da ga porodica proglasila mrtvim jer nije imala nikakvih vijesti o njemu, objavila su tamošnja glasila.

Sud nije obrazložio razlog odbijanja zahtjeva. Rumunjski mediji pišu da je razlog to što je podnesen nakon propisanog roka.

Povratak među "mrtvace" bio je iznimno težak za šezdesetogodišnjaka: budući da nema službenog dokaza da je živ, on ne postoji za rumunjske upravne vlasti pa se ne može legalno zaposliti ni primati socijalnu pomoć.

Konstantin Reli, koji nema nikoga od porodice  jer su svi otišli raditi u inostranstvo preživljava zahvaljujući pomoći komšija. Rekao je da prikuplja dokumente kako bi ponovo na sudu pokušao dokazati da je zadnjih godina živ i to bez prekida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije