Zanimljivosti

Singapurski učenici sami čiste škole

Singapurski učenici sami čiste škole
Singapurski učenici sami čiste škole

Do kraja ove godine učenici u svim singapurskim školama, od predškolskih ustanova pa sve do koledža, biće uključeni u dnevno čišćenje svog školskog okruženja.

Naime, riječ je o potezu Ministarstva obrazovanja, a sve s ciljem da se kod učenika ukorijene dobre navike, poput odgovornosti i brige za svoje okruženje.

Čišćenje školskih prostorija i okruženja biće organizovano u različitim dijelovima školskog dana, kao recimo prije prvog časa ili prije odlaska kući.

Područja za čije čišćenje će biti zaduženi učenici uglavnom su učionice i zajedničke prostorije koje svi koriste, poput kantina i hodnika.

Inače, čak i prije ozvaničenja ove inicijative neke od singapurskih škola su usvojile ovu praksu. Naime, one su naložile svojim učenicima da svaki dan moraju provesti između pet i 10 minuta u čišćenju školskih prostorija.

U Osnovnoj školi "Singnan", u zapadnom Jurongu, učenici čiste školske prostorije nakon završetka nastave. Učenici prvog razreda čak moraju imati knjižicu u koju se upisuje i kako oni pomažu svojim članovima porodice u čišćenju kuće.

U drugoj osnovnoj školi kažu da njihovi učenici takođe čiste školu prije završetka školskog dana. Ovo je izazvalo veliko interesovanje i ostalih škola, pa je tako Ministarstvo obrazovanja pokrenulo jednu sveobuhvatnu inicijativu.

Ng Če Meng, ministar obrzovanja, kaže da je i sam bio u inspekciji nekoliko škola, te da je izuzetno zadovoljan načinom sprovođenja ove nove inicijative.

On se nada da će ove aktivnosti razviti dobre životne navike kod djece, tako da je bitno da i kod kuće pomažu svojim ukućanima.

I roditelji su prezadovoljni ovom novom inicijativom, posebno jer se kod djece razvijaju veoma bitne radne navike.

"Moramo svi učiti našu djecu ovim radnim navikama, češće ih uključivati i u kućne poslove, te ih učiti da sami sklanjaju za sobom", kaže Džuli Tan (43), čija osmogodišnja kćerka ide u školu koja je među prvima uvela ovu aktivnost.

"Zaista, najbolje je kad ih počnemo učiti od djetinjstva, jer samo tako im možemo usaditi radne navike", kaže ona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije