Zanimljivosti

Špankinja sedam godina dokazuje da je živa

Špankinja sedam godina dokazuje da je živa
Foto: Ilustracija | Špankinja sedam godina dokazuje da je živa

Huana Eskudero (53) je zdrava i živa, ali se već sedam godina bori da to dokaže i španskim vlastima. Naime, nakon administrativne greške, ona je registrovana kao mrtva, zbog čega ne može da obavi neke od uobičajenih obaveza; da zakaže pregled kod ljekara ili da obnovi vozačku dozvolu. Koliko to dugo traje, Huana je očajnički predložila vlastima da sama ekshumira posmrtne ostatke iz "svog groba" i dokaže da ona nije sahranjena u njemu!

 A, sve je počelo prije tačno sedam godina kada je umrla žena čije se ime i datum rođenja podudaraju sa Huaninim. Ta žena je umrla u Malagi, dok je Huana živjela u Alkala de Gvadaira, u blizini Sevilje. Međutim, nakon smrti te žene, njen, a ujedno i Huanin, broj socijalnog osiguranja je izbrisan iz sistema. Huana je od tada i zvanično mrtva za špansku vlast. Samoj Huani i njenoj porodici to je bilo interesantno u prvi mah, ali onda su nastali problemi. Huana je prvi put saznala da je umrla nakon intervencije u Hitnoj službi njenog grada. Na njenu sreću, doktorka ju je poznavala odranije i pristala da je primi.

"Kada je ukucala moje ime u kompjuter, izašlo je obavještenje da sam mrtva", priča Huana i dodaje: "Naravno, primila me je, jer me poznaje i zna da mi je intervencija bila neophodna."

Misleći da je sve tako jednostavno te da treba samo da se živa pojavi u filijali socijalnog osiguranja, Huana je otišla u filijalu i objasnila svoju situaciju. Međutim, tek tamo je shvatila da je situacija ozbiljnija nego što je mislila jer je njeno ime odjavljeno u svim relevantnim institucijama. Takođe, tu su joj rekli da je sahranjena na groblju u Malagi.

Huana se zajedno sa porodicom bori da dokaže da je živa svih ovih godina, ali još nisu ni blizu rješenja. Vremenom su počeli da se javljaju brojni problemi. Naime, kada joj je 2011. godine umro suprug nije mogla da naslijedi njegova primanja jer nije mogla da dokaže da je živa. Zatim, 2012. godine joj je istekla vozačka dozvola i već pet godina ne može da je obnovi, jer su joj rekli da mrtvi ljudi ne voze auto!

Ipak, jedan od najčudnijih momenata desio se prošle godine kada je Huana nazvala gradsko vijeće Malage kako bi razriješili cijelu situaciju. Tada su joj rekli da taksa za njen grob nije plaćena i da će njeni posmrtni ostaci biti prebačeni u urnu.

"Tog dana smo ostali bez teksta. Nakon što sam vidjela da je majka zbunjena, uzela sam slušalicu od nje, da bi i meni ponovili da nismo platili taksu za grobno mjesto i da će njeni posmrtni ostaci biti ekshumirani. Uopšte ne znam da li su me shvatili da je moja majka živa i da stoji ispred mene", kaže Marta, Huanina kćerka. Huanina posljednja šansa jeste da zaista iskopaju posmrtne ostatke gospođe koja je sahranjena na groblju u Malagi, uporede DNK i dokažu da u tom grobu nije Huana.

Ipak, Huana tvrdi da je cijela situacija veoma zanimljiva. Dok je za španske vlasti i te kako mrtva, za banke nije! Naime, redovno joj naplaćuju rate kredita, te uzimaju uplate za životno osiguranje. "Eto, izgleda da sam za vladine kompjutere mrtva, ali za bankarske kompjutere sam i te kako živa", kaže Huana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije