Zanimljivosti

Splićanin dobio otkaz zbog Đokovića

Splićanin dobio otkaz zbog Đokovića
Splićanin dobio otkaz zbog Đokovića

Vladimir Šabić, splitski pomorac i bivši kapetan broda u floti splitskog “Brodospasa”, dobio je otkaz zbog sportskih uspjeha Novaka Đokovića.

U obrazloženju presude Arijane Bolanče, sudije Županijskog suda u Splitu, navedeno je da i Šabić i Đoković “boluju od celijakije”, ali da to oboljenje nije spriječilo Đokovića da postiže vrhunske rezultate.

Šabić je u julu 2009. godine radio u luci Ploče kao kapetan broda “Deneb” i to, kako je naveo u tužbi, bez zamjenika, 24 sata dnevno, bez kuvara, u neprimerenim uslovima, što je uticalo na njegovo zdravlje.

Nazvao je firmu i rekao da zbog pogoršanog stanja ne može više da obavlja dužnost, te je tražio da pošalju zamjenu. Kada je zamjena došla on je otišao sa broda, zatražio ljekarsku pomoć, te zbog utvrđenog pogoršanog stanja otvorio bolovanje.

Ali, firma je odlučila da mu da otkaz zato što je, prema njihovom mišljenju, teško prekršio radne obaveze, jer su mu bili vrlo dobro poznati uslovi rada na brodu, pa je mogao zatražiti hitnu ljekarsku pomoć.

Sud je prvobitno odlučio da je otkaz Šabiću bio nezakonit, te je naloženo njegovo vraćanje na posao.

Nakon žalbe “Brodospasa”, sudija Bolanča donosi pravosnažnu presudu i otkaz koji je Šabić dobio proglašava – zakonitim.

Kao dio obrazloženja zbog čega smatra da je Šabić, bez obzira na bolest, mogao i dalje obavljati svoje radne dužnosti navodi sljedeće:

“Kada je riječ o bolesti celijakije, gotovo da je opštepoznato da je svjetski poznati teniser Novak Đoković sa tom bolesti, bez potrebe terapije, bez znanja da ima tu bolest, postizao vrhunske rezultate. Dakle, bio je izložen nadprosječnim naporima i to sve podnosio, a da pri tome nije bio doveden u pitanje njegov život ni njegovo zdravlje”, zaključila je sudija Bolanča.

Šabićev advokat Marin Budimir zgrožen je presudom, te je podnio žalbu Vrhovnom sudu.

Hrvatski portali napominju da, iako neki mediji često zdravo za gotovo uzimaju činjenicu kako proslavljeni srpski teniser boluje od celijakije, sam Đoković to nikada nije rekao.

U svojoj knjizi “Serviraj za pobedu” on opisuje kako je shvatio da njegov organizam ne može variti gluten, odnosno da je intolerantan, što je daleko blaže stanje od celijakije, u kojoj gluten uništava crijevne “resice”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije