Zanimljivosti

Šta se događa kad pustite vodu u avionskom wc-u? (VIDEO)

Šta se događa kad pustite vodu u avionskom wc-u? (VIDEO)
Šta se događa kad pustite vodu u avionskom wc-u? (VIDEO)

Osim ako ne letite prvom klasom ili ste nekakav šeik koji ima privatni avion, wc je definitivno dio u avionu koji izgleda vrlo skromno.

Tu nema prozora, nema baš ni mjesta, ali svejedno, itekako posluži mnogim putnicima, posebno na duim relacijama. E pa, ako ste ikad putovali dalje i posjetili avionski wc, sigurno ste se zapitali što se događa s vodom koju pustite nakon upotrebe wc-a. Teorije da voda zajedno sa stolicom izleti iz aviona i pretvori se u ledenu kuglu koja zatim padne negdje na Zemlju jednostavno ne stoji, a ovo je pravi odgovor.

Ya prve letove definitivno vam wc nije trebao. Naime, prvi zabilježeni let, za kojeg je zaslužan Orvil Rajt, trajao je tek 12 sekundi, ali poslije, kad su letovi postajali sve duži i duži, a avionski saobraćaj svakodnevica, pojavila se i potreba za toaletom, pa evo tko je i kako riješio problem puštanja vode u njemu.

Džejms Kemper je otac prvog modernog avionskog toaleta koji funkcioniše na principu vakuuma. Patentirao ga je sedamdesetih, a u stalnu upotrebu je ušao 1982. godine. I prije toga avioni su imali toalet, ali su osoblje i putnici tada vršili nuždu u kutije koje su sadržavale veliku količinu plave tečnosti, a naziv im je bio Skykem. Ipak, Kemper je riješio ovaj problem i izmislio sistem koji se koristi i dan-danas.

Njegov uređaj troši vrlo malo tečnosti, a obložen je klizavim slojem koji ne dozvoljava zadržavanje. Nakon što putnik obavi nuždu pritisne dugme, a vakuumski sistem jednostavno usisava sav sadržaj iz wc šolje i sprema ga u poseban tank. Na kraju leta taj tank se vadi iz aviona i prazni u za to predviđeno mjesto.

Princip vakuumskog sistema možete vidjeti i u videu, a mi samo možemo reći da nam se čini kako ne bi bilo pametno povući vodu dok ste još na wc-u, jer nam se čini kako bi ovaj sistem vrlo lako usisao i čovjeka. 

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije