Zanimljivosti

Šta treba da radite sada da biste imali novac u budućnosti

Šta treba da radite sada da biste imali novac u budućnosti
Foto: Ilustracija | Šta treba da radite sada da biste imali novac u budućnosti

Da bi dobio cjelovitu sliku toga šta treba raditi sada da biste se obogatili kroz nekoliko godina, sajt Independent sakupio je savjete milionera koji su se rano obogatili, kao i rezultate naučnika koji su proučavali na stotine milionera, koji su bogatstvo stekli sami.

Iako se ovi savjeti odnose na 20-godišnjake, mislimo da se može primijeniti i na starije. Nikad nije kasno za pravi odnos prema sebi i novcu.

Razvijte više načina zarade.

Kako kaže Tomas Korlej, koji je bio na čelu petogodišnje studije o milionerima koji su bogatstvo stekli sami – mnogi od njih razvili su više „kanala“ zarade. Neki su iznajmljivali nekretnine (pored posla kojim su se bavili), drugi su se uključili u berzu, a treći pokrenuli svoj biznis.

Štedite da biste investirali, a ne zarad same štednje.

Jedini razlog zbog kog treba da štedite jeste da biste investirali. Novac koji štedite stavite na sigurno mjesto, najbolje na bankovni račun koji nećete dirati, čak ni u slučaju nužde.

Investirajte u sebe.

To je najsigurnija investicija koja vam obezbjeđuje svjetliju budućnost. I to ne može niko da vam oduzme. Čitajte bar pola sata dnevno, slušajte relevantne stanice na internetu (edukacija), i stalno tražite mentore od kojih možete mnogo da naučite. Ne treba da težite samo tome da budete što bolji u oblasti u kojoj radite, trebalo bi da ste okruženi pametnim ljudima iz različitih profesija, i da možete da govorite o bilo kojoj temi – bilo da su to finansije, politika ili sport. Konzumirajte znanje kao da je vazduh, i neka vam učenje bude prioritet.

Postavite ciljeve i vizualizujte ih.

Ako želite da zarađujete više, morate da imate jasan cilj a onda i određeni plan kako ćete da postignete taj cilj. Kako kaže T. Harv Eker, milioner koji je bogatstvo stekao sam, najvažniji razlog zbog kog ljudi ne dobijaju ono što žele jeste što ne znaju tačno šta žele.

Tako na primjer, da bi bio fokusiran na pobjedu i izbjegavanje grešaka, Novak Đoković u slobodno vrijeme – meditira. To nije meditacija sa namjerom da se pobjegne od problema, već vizualizacija, objašnjava Novak Đoković za NYTimes i dodaje “Mislim da je vizualizacija veliki dio života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako vjerujem u nju. Vjerujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način.“

Počnite da se družite sa ljudima kojima se divite.

Endru Karnegi (Andrew Carnegie), koji je počeo od nule prije nego što je postao najbogatiji čovjek u Americi, smatra da je svoje bogatstvo stekao zbog jednog principa: Master Mind.

Ideja je da se okružite talentovanim ljudima koji dijele vašu viziju. Osim toga što razmjenjujemo mišljenje, inspirišemo se, i dobijamo nove ideje. Takođe, kako stručnjaci objašnjavaju, milioneri razmišljaju drugačije o novcu od srednje klase, i može se mnogo naučiti od njih.

(BIZLife)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije