Zanimljivosti

Stručnjaci tvrde: Slobodno kopajte nos i jedite šta iskopate

Stručnjaci tvrde: Slobodno kopajte nos i jedite šta iskopate
Stručnjaci tvrde: Slobodno kopajte nos i jedite šta iskopate

NJUJORK - Navika kopanja nosa, koju stručnjaci opisuju kao prirodni instinkt, može spriječiti nastanak karijesa, čireva na želucu pa čak i HIV, ustanovili su američki naučnici nakon najnovije studije. Kopanje nosa i jedenje njegovog sadržaja jača imunitet zahvaljujući dobrim bakterijama u sluzi.

Kako se radi o sluzavom sadržaju, on se može zalijepiti za zube i tako štititi od karijesa.

Ispada da je ova navika poželjna posebno iz razloga što živimo u sterilnom okruženju i malo bakterija nam dobro dođe. Od malih nogu nas uče kako je istraživanje prstima po nosu loša navika i da je to zapravo gadljivo. Također, vjerovalo se da ta navika povećava rizik od nastanka bolne infekcije sinusa.

Ali, prema najnovijoj studiji naučnika sa Harvarda i Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa u SAD-u, ispada da su ljudi koji kopaju nos zdraviji. Upravo to može biti dobar razlog roditeljima da puste djecu da se zabavljaju na taj način. Naučnici kažu kako bi ova navika, takođe, mogla biti dobra obrana od respiratornih infekcija.

“Jedenje suhih ostataka koje izvučete iz nosa je izvrstan način za jačanje imuniteta. Nos je ustvari filter u kojem se nakupljaju velike količine bakterija, a kada ta mješavina dođe do crijeva, djeluje baš kao lijek. Tako da ta navika ima smisla s medicinskog stajališta, a i savršeno je prirodna”, objasnio je austrijski profesor Friedrich Bischinger, stručnjak za pluća.

Naučnici kažu da je opsjednutost higijenom ljudski rod dovela do povećanja broja alergija i autoimunih poremećaja poput artritisa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije