Zanimljivosti

Švajcarsko selo hoće da se otcijepi

Švajcarsko selo hoće da se otcijepi
Foto: Ilustracija | Švajcarsko selo hoće da se otcijepi

Belprahon, mala zajednica u Švajcarskoj, moglo bi postati drugo selo koje bi se odvojilo od kantona Bern i pridružilo kantonu Jura. O tome će konačni sud dati 300 mještana, koji će 17. septembra izaći na referendum.

Naime, u selu je već počela kampanja "Belprahon kaže da", a tokom kampanje oni će iznijeti sve pozitivne razloge pridruženja kantonu Jura, kojem se nedavno priklonio i susjedni grad Mutje.

Kada je, konkretno, riječ o Mutjeu, oni su u junu prošle godine donijeli istorijsku odluku da napuste kanton Bern.

"Mi želimo da se pridružimo Mutjeu i njegovoj budućnosti u kantonu Jura", kaže Klod Gigandet, jedna od onih koje predvode kampanju za septembarski referendum.

Naime, Belprahon se nekada smatrao dijelom Mutjea, a sada između ove dvije zajednice postoji kantonalna granica, koja nema nikakvog smisla.

I drugo selo Sorvilije će takođe glasati na referendumu u septembru, što samo u prvi plan stavlja tzv. pitanje Jure, koje je aktuelno već decenijama.

Negdje poslije Drugog svjetskog rata, zajednice francuskog govornog područja u kantonu Bern počele su da osjećaju da kanton ne tretira njihovu frankofonsku zajednicu jednako, posebno kada je riječ o političkim pravima.

Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka rodila se separatistička borba koja je dovela do sve većeg nezadovoljstva. Tada su održani i prvi referendumi o budućnosti ovih zajednica u kantonu.

Kanton Jura je posljednji kanton, koji je formiran 1979. godine. On je kreiran kako bi prihvatio sve zajednice koje su željele da napuste kanton Bern, ali su tada samo tri zajednice izglasale da žele pridruženje. Ostale četiri zajednice su tada odlučile da ostanu u kantonu Bern, uprkos jezičkim razlikama.

Međutim, separatistički aktivizam se nastavio. Kako je na čelo Mutjea posljednjih godina došla tzv. proJura administracija, tako se ponovo podigla plima separatizma.

U to vrijeme, politički analitičari bili su uvjereni da će ova istorijska odluka imati uticaja i na druge, manje zajednice koje će pokušati da učine isto.

I bili su u pravu. Naime, da nije bilo pozitivnog ishoda referenduma u Mutjeu, teško da bi mještani Belprahona odlučili da izađu na referendum.

Ipak, nije sve tako jednostavno, jer mora proći određeno vrijeme da se rezultati referenduma i sprovedu u djelo. Naime, Mutje će zvanično pristupiti kantonu Jura tek 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije