Zanimljivosti

Švedska nagradila djevojčicu koja je pronašla mač

Švedska nagradila djevojčicu koja je pronašla mač
Foto: N.N. | Švedska nagradila djevojčicu koja je pronašla mač

​Osmogodišnja djevojčica Saga Vanecek iz Švedske nedavno je izvukla iz jezera u ovoj zemlji rijedak primjerak mača koji potiče iz ere prije vikinga. Ova djevojčica je zahvaljujući svom poduhvatu sada nagrađena i novčanom nagradom od strane Vlade Švedske.

Vanecekova će za svoje otkriće biti nagrađena sa 15.000 kruna, što je oko 1.670 dolara.

Švedski odbor za nacionalno nasljeđe obično ovakva arheološka otkrića nagrađuje između 500 i 1.500 švedskih kruna.

"Kada pronalazak određenog predmeta dobije ovoliko pažnje, kao što je u ovom slučaju, samim tim raste i vrijednost koju ostvaruje pronalazač", rekla je Ana Ostling iz Nacionalnog odbora.

Ona je dodala da postoji velika razlika između toga kolika je naučna važnost određenog predmeta i kolika je ekonomska vrijednost koju pronalazač želi da dobije za svoje otkriće.

Švedski zakoni nalažu da ovakvi predmeti mogu biti ponuđeni državi kao dio nacionalnog blaga, a država je dužna da pronalazaču isplati novčanu nagradu.

Tačan iznos novca koji bi pronalazač trebalo da dobije utvrđuje se od strane nezavisnog stručnjaka za arheološke pronalaske.

"U ovom slučaju, cijena je nešto niža zbog veoma lošeg stanja u kojem se predmet nalazi, te zato što ovaj mač zahtijeva intenzivan rad na restauraciji. Takođe zbog stanja u kojem se mač nalazi nemoguće ga je izvaditi iz korica", rekla je Ostlingova.

Mač će sada biti upućen na konzerviranje, čiji će proces trajati oko godinu dana, nakon čega će biti izložen u Jonkoping državnom muzeju Švedske.

"Po radiokarbonskim  metodama, ono što zasad znamo je da je mač napravljen između 650 i 770 godine prije nove ere, a taj period je poznat i kao vrijeme prije vikinga, odnosno Vendelov period švedske istorije", rekla je Ostlingova.

Majka djevojčice koja je pronašla mač je veoma zahvalna ovoj državi što je odlučila da nagradi njenu kćerku za ovaj pronalazak.

"Veoma smo zahvalni na svemu. Obećavamo vam da ćemo ovaj novac skloniti sa strane i dati ga Sagi kada bude malo starija. Ko zna, možda ga iskoristi da postane student arheologije", rekla je majka djevojčice.

Djevojčica je negirala riječi svoje majke i rekla novinarima u Švedskoj da ne želi da bude arheolog, već se nada da će biti veterinar, doktor ili glumica.

(WWW.THELOCAL.SE)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije