Zanimljivosti

Sveštenik viskijem privlači vjernike u crkvu

Sveštenik viskijem privlači vjernike u crkvu
Foto: N.N. | Sveštenik viskijem privlači vjernike u crkvu

Jedan sveštenik iz Njemačke našao je zanimljiv način kako da privuče muške članove zajednice da posjećuju crkvu. Nova metoda podrazumijeva jedan od najstarijih napitaka - viski.

Sveštenik Tomas Ešenbaher, koji ima 53 godine, službu vrši u crkvi u Hamelburgu u Bavarskoj. Dugo je tražio način kako da nagovori muške članove njegove zajednice da posjećuju crkvu.

Kako je i sam veliki obožavalac škotskog viskija, ovaj božji čovjek je primijetio da se priče o Bogu i religiji mnogo lakše pokreću kada je u razgovor uključen i viski. Primijetio je ovaj fenomen prvo kod svojih prijatelja, nakon čega je odlučio da viski koristi i kao sredstvo za privlačenje sugrađana na mise.

Nedavno je objavio da će organizovati viski seanse i prvobitnih 30 mjesta je rasprodano u svega nekoliko minuta.

"Događaji kao što je čitanje Biblije jednostavno nemaju efekta, ali s viskijem mnogo lakše dolazim do vjernika i kod njih se mnogo efekasnije bude teme i interesovanja za Boga i crkvu", rekao je Ešenbaher medijima u Njemačkoj.

Tokom njegove seanse, koja traje ukupno tri sata, viski ne služi samo kao pokretač tema za razgovor o religiji, već, kako sveštenik tvrdi, i da uspori tempo brzog života u kojem se nalaze pripradnici njegove zajednice.

"Vrijeme u kojem živimo je postalo previše brzo. Stalno nastojimo da sve obaveze završimo za osam sati, a često je to nemoguće. Viskiju je potrebno najmanje 10 godina da bi bio dobar. Tako i ova moja poruka nije samo kratkog roka", poručio je sveštenik svojim vjernicima.

Tokom seanse, sveštenik služi pet vrsta viskija, od čega četiri potiču iz Škotske i jedan iz Bavarske. Iako seanse traju tri sata, sveštenik ističe da tokom njih ne primorava svoje vjernike da poštuju vjeru.

"Ne guram nikome Bibliju u ruke i naređujem da mora da čita. Ova moja viski seansa nije namijenjena da bi se vjera shvatila kao nauka, već da bi se mogla osjetiti iz dubine duše", poručio je sveštenik.

Iako je postao omiljen u svojoj zajednici, upravo ova ideja da viski nudi isključivo muškarcima je naišla na nekoliko kritika. Jedan vjernik tvrdi da posebni krugovi ljudi unutar crkve ne smiju da postoje.

Sveštenik tvrdi da za sve ima svoje razloge te da je viski obično dio muških razgovora i da je ovo bila dobra šansa da se ti razgovori prošire i na religiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije