Zanimljivosti

Tramp častio Dačića i Vučića vinom od 3.000 evra

Tramp častio Dačića i Vučića vinom od 3.000 evra
Tramp častio Dačića i Vučića vinom od 3.000 evra

Donald Tramp, kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, poslao je veoma vrijedan poklon premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i prvom potpredsejdniku Vlade Ivici Dačiću.

Radi se o skupocenoj flaši vina „petrus“ iz 1966. godine, koja košta blizu 3.000 evra, saznaje „Alo!“.

Prema saznanjima našeg lista, šef srpske diplomatije Ivica Dačić se tokom jednog od njegovih boravaka u Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa kandidatom Republikanske partije Donaldom Trampom, s kojim je i lični prijatelj, a on mu je na poklon dao flašu luksuznog vina „petrus“ i još jednu da je odnese premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Što je najgore, šef srpske diplomatije nije znao vrijednost tog poklona, već je cijenu flaše saznao tek kada je dar Donalda Trampa predao lideru SNS-a, koji je pasionirani kolekcionar vina.

- Dačić je donio flašu vina Aleksandru Vučiću i rekao mu da je to poklon od Trampa. Premijer se iznenadio fenomenalnim gestom kandidata za predsjednika SAD i odmah je pitao lidera SPS-a da li zna koliko košta to vino? Šef srpske diplomatije nije znao da mu kaže, a tek kada mu je predsjednik Vlade Srbije rekao cijenu, onda je priznao da je i on dobio flašu vina koje je ponos Francuske i Bordoa. Vina su deponovana i nalaze se sa svim poklonima koje dobijaju članovi kabineta - kaže sagovornik Alo.rs.

Stručnjak za vina i urednik magazina „Vinovnik“ Nenad Andrić kaže za „Alo!“ da je to izuzetan poklon, koji je i pokazatelj otmenosti i kulture

- Vino „petrus“ je ponos Bordoa, a kada je još flaša iz 1966. godine, to je izuzetno vrijedan poklon. To je arhivsko vino koje ima i dodatnu vrijednost, a to su godine. Cijena mu se kreće u rasponu od 2.400 do 2.800 dolara, koliko je, na primjer, koštalo 2014. godine - kaže Andrić i dodaje da se takav poklon daje ljudima koji su vam važni.

„Petrus“ najjeftiniji u Hongkongu!

Prema podacima sajta „Wine-Searcher“, koji objavljuje spisak od 50 najboljih berbi, trenutno najjeftinije vino „petrus“ iz 1966. godine može se naći u Hongkongu, gdje za flašu od 350 mililitara treba izdvojiti 1.079 američkih dolara. Ipak, najkvalitetnije i najskuplje je, vjerovali ili ne, u Londonu, a ne u Francuskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije