Zanimljivosti

U Boliviji razvučena zastava duga oko 200 kilometara

U Boliviji razvučena zastava duga oko 200 kilometara
Foto: AP | U Boliviji razvučena zastava duga oko 200 kilometara

Usku zastavu plave boje mornarice države Bolivije, dugačku gotovo 200 kilometara, razvukle su hiljade građana u subotu u okviru demonstracija povodom zahtjeva te zemlje za pristup moru.

Bolivijski zvaničnici navode da je zastava mornarice te zemlje koju drže ljudi dužinom puta, najveća ili makar najduža zastava u svijetu sa svojih tačno 196 kilometara dužine.

Stoga će ova zastava bolivijske mornarice biti vjerovatno upisana i u Ginisovu knjigu rekorda kao najduža zastava na svijetu. Težina zastave iznosi oko 80 tona.

Zastava mornarice je najvećim dijelom plava, ali na jednom dijelu se nalaze i crvena, žuta i zelena boja, što predstavlja boje zastave države Bolivije.

Na hiljade Bolivijaca se odazvalo na poziv predsjednika Evo Moralesa da izađu na demonstracije.

Bolivija je u ratu protiv Čilea koji je trajao od 1879. do 1883. godine izgubila svoj jedini izlaz na more, u dužini od 400 kilometara, odnosno 120 hiljada kvadratnih kilometara bogatih prirodnim bogatstvima.

Ona zahtjeva neku vrstu pristupa moru generacijama unazad, a od Međunarodnog suda je zatražila da naredi Čileu da se uključi u pregovore o sporazumu u dobroj namjeri, podsjeća agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije