Zanimljivosti

U Kini otkriveni proizvođači imitacija začina

U Kini otkriveni proizvođači imitacija začina
U Kini otkriveni proizvođači imitacija začina

Kineske vlasti istražuju gotovo 50 proizvođača lažnih začina i soseva koji se u velikoj mjeri koriste u pripremanju hrane u Kini i širom Azije.

Istraga je pokrenuta pošto je list Bejžing njuz otkrio razrađeno poslovanje blizu grada Tjencina, prenosi Bi-Bi-Si.

Fabrike su koristile nedozvoljene sastojke kao što je industrijska so u začinima, uključujući soja sos, sirće i pileće supe iz kesice. Proizvodi su bili označeni markama brendova, među kojima „Magi“, „Knor“ i „Nestle“.

U izveštaju Bejžing njuza navodi se da je „centar proizvodnje lažnih začina za hranu“ rastao bez kontrole više od 10 godina u gradu Duliu blizu Tjencina.

Kineska Uprava za hranu i lijekove saopštila je u ponedjeljak veče da je poslala agente u Tjencin da ispitaju te navode.

Gotovo 50 malih fabrika pravilo je lažne začine u vrijednosti, kako se procjenjuje, do 100 miliona juana (14,5 miliona dolara) godišnje. Novinari i lokalna policija su, poslije dojave uzbunjivača, otišli u fabriku prošle sedmice.

Na fotografijama i snimcima iz fabrika vide se radnici kako prave i pakuju proizvode u prljavim objektima, koristeći kućnu opremu kao što su plastična burad i baštenska crijeva.

U proizvodnji su korišteni industrijska so, koja nije za ljudsku upotrebu, reciklirani nusproizvodi drugih proizvođača hrane, a zabilježena je i obilna upotreba sastojaka kao što je vještački zaslađivač ciklamat.

Proizvođači hrane i Kini saoštili su da sprovode svoje istrage i da pomažu kineskim vlastima. Kina je više puta bila pogođena skandalima u prehrambenoj industriji.

Zbog kontaminiranog mlijeka u prahu 2008. godine umrlo je šest beba, a više od 300.000 djece se razboljelo.

U drugom slučaju iz 2014. godine, otkriveno je da je kompanija „Šangaj husi fud“, koja je snabdijevala mesom lance brze hrane „Mekdonalds“ i KFC, prepakivala staro meso.

Naredne godine vlasti su zaplijenile 100.000 tona prokrijumčarenog mesa, od kojih je neko bilo staro više od 40 godina.

Prošlog mjeseca kineski mediji su pisali da su u gradu Šansi prskali pečurke opasnim hemikalijama da bi izgledale bjelje i svežije.

(NN;  rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije