Zanimljivosti

U Kini rođen miš s dvije majke

U Kini rođen miš s dvije majke
Foto: N.N. | U Kini rođen miš s dvije majke

Kineski naučnici stvorili su, zahvaljujući tehnikama matičnih ćelija i manipulacijom gena dviju ženskih jedinki, zdrave miševe sposobne na svijet donijeti vlastite potomke.

Naučnici  koji su sprovodili ta istraživanja kako bi otkrili zbog čega je kod nekih životinja tako teško proizvesti potomstvo od istopolnih roditelja, uspjeli su dobiti i miševe od dva oca, ali ti mladunci preživjeli su samo dva dana.

Rezultati njihovog istraživanja, objavljeni u časopisu "Cell Stem Cell", pokazuju da je neke prepreke za reprodukciju istopolnog para moguće prevladati matičnim ćelijama i ciljanom manipulacijom gena.

Nema izgleda da se takva tehnika primijeni i kod ljudske vrste za rađanje djece gej ili lezbijskih parova.

"Istraživanje slične tehnologije za primjenu na ljudima u bliskoj budućnosti nije vjerovatno", rekao je Duško Ilić, specijalista za matične ćelije na Kraljevskom koledžu u Londonu, komentarišući rezultate kineskih istraživanja.

"Prevelika je opasnost od ozbiljnih anomalija i trebale bi godine istraživanja na različitim životinjskim modelima kako bismo potpuno shvatili na koji način se takav postupak može sigurno izvesti", rekao je Ilić.

Razmnožavanje za koje je potreban samo jedan roditelj događa se u nekih vodozemaca i riba, ali je velik izazov kako to učiniti sa sisarima čak i tehnologijom osjemenjivanja.

Naučnici s Kineske akademije nauka objasnili su da se u sisara potomci koji nemaju genski materijal i oca i majke mogu abnormalno razvijati ili čak ne preživjeti kada se određeni očevi ili majčini geni deaktiviraju tokom germinalne faze mehanizmom zvanim genetski imprinting ili genetsko utiskivanje.

Da bi stvorili miševe od dvije majke, tim naučnika koje je vodio Qi Zhou koristili su se ćelijama poznatim kao haploidne embrionalne matične ćelije (ESCs) koje su imale polovinu broja hromozoma i DNK samo jednog roditelja.

Koristeći se tehnikama manipulacije genima, naučnici su izbrisali tri područja genoma iz haploida ESC-sa koji je imao DNK ženke i uzbrizgali u jajašce druge mišice. Proizveli su devet živih miševa iz 210 embrijona.

Miševi su bili normalni i stasali do polne zrelosti te dobili vlastito potomstvo.

Postupak s dva oca bio je složeniji, rekli su naučnici i koristili su se modifikovanim haploidom ESC-a koji je imao samo DNK muškog roditelja te su izbrisali sedam područja genoma.

Manipulisani haploid ESC-a tada su ubrizgali zajedno sa spermom drugog mužjaka u jajašce koje je imalo svoju jezgru, ali je genski materijal bio uklonjen. Stvorili su embrione koji su imali DNK genom od samo dva mužjaka i ti su embrioni bili usađeni u surogat majke. Mladi su preživjeli samo 48 sati.

"Istraživanje je pokazalo da je to moguće", rekao je Wei Li, suvoditelj istraživanja.

Još ima prepreka u korištenju takvih metoda na drugim sisarima, uključujući identifikaciju područja genoma koja treba da budu izbrisana. Nadaju se da će se istraživanja nastaviti.

Azim Surani, specijalista za epigenomiku na britanskom Univerzitetu Kembridž, smatra da je riječ o impresivnom radu, no "velika manipulacija genima" govori da nije dobro stvarati ljudske potomke od istopolnih roditelja. ****

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije