Zanimljivosti

U Klivlednu podižu spomenik Supermenu

 U Klivlednu podižu spomenik Supermenu
U Klivlednu podižu spomenik Supermenu

KLIVLEND - Gradske vlasti Klivlenda namjeravaju da podignu spomenik Supermenu u časti dvojice studenata iz ovog grada u Ohaju, iz čije je mašte nastao populari superheroj.

Čelična skulptura, visoka četiri metra, koja će biti ukrašena kristalima "kriptonita", djelo je američkog vajara Dejvida Deminga i biće postavljena na obalama jezera Iri.

"Biće to fantastično novo obilježje", kazao je jedan od gradskih zvaničnika za lokalni list Plejn diler.

Klivlend polaže pravo na slavnog strip junaka jer su ga izmislila dva njegova sugrađanina - Džeri Sigel i Džo Šuster koji su se upoznali još u lokalnoj gimnaziji 1933, dok je Šusterova supruga, Džoana, takođe rodom iz ovog grada, poslužila kao model za Supermenovu djevojku Lois Lejn.

Spomenik oštrih geometrijskih formi, koji će grad koštati oko tri miliona dolara, biće postavljen tokom 2017.

Iako jedinstvena, ova počast nije bez presedana. Mnogi gradovi su podigli statue fiktivnim heroima: u Filadelfiji je više od dvije decenije stajao spomenik bokseru Rokiju Balboi, junaku istoimenog filma, u njujorškom central parku već 50 godina postoji spomenik junacima romana "Alisa u zemlji čuda" Luisa Kerola, a u Londonu i Moskvi skulptura Šerloka Holmsa, čuvenog detektiva nastao iz pera Kenona Dojla.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije