Zanimljivosti

U crkvi se mole Bogu i klanjaju alkoholu

U crkvi se mole Bogu i klanjaju alkoholu
Foto: Daily Sun | U crkvi se mole Bogu i klanjaju alkoholu
N.N.

"Slava Bogu, dodajte alkohol", ovo je moto crkve u predgrađu Johanesburga poznatoj kao Gabola Church of International Ministries, gdje gabola na njihovom jeziku znači alkohol. Ovdje se tokom službe obavezno pije alkohol te se vjernici ohrabruju da piju alkohol i van crkve. Inače, afrički kontinent je dom brojnim nekonvencionalnim crkvama i kontroverznim sveštenicima koji na razne načine privlače vjernike. Jedan od sveštenika liječio je vjernike sprejom za insekte, dok je drugi pio motorno ulje. Ipak, Gabola crkva je prva crkva koja je odabrala alkohol kao svoj primarni objekat poštovanja.

Krštenja u ovoj crkvi se obavljaju u izobilju alkohola. Alkohol se konstantno pije tokom službi, a vjernici preferiraju pivo i viski. Glavni sveštenik je Cieci Makiti, koji kaže da ima dobar razlog zašto je odabrao baš alkohol za svoju crkvu. Naime, njegova crkva prihvata alkoholičare koje su odbile druge, tradicionalne crkve. On im pruža sigurno mjesto gdje mogu piti i komunicirati sa Bogom.

"I dok mnoge crkve propovijedaju protiv pijanica, kod mene su svi dobrodošli. Ovo je mjesto gdje dolaze ljudi koji ne žele da ih osuđuju zato što su alkoholičari. Dakle, ovo je mjesto gdje mogu piti, a da ih pritom niko ne osuđuje", kaže Makiti.

Makiti je crkvu osnovao prije dva mjeseca i već ima preko 500 vjernika, a krstio je više od 2.000 ljudi. Ovaj sveštenik želi da se njegova crkva proširi na cijelu Južnu Afriku.

"Dakle, ako pijete pivo, bićete kršteni u pivu. Veoma jednostavno. U ovoj crkvi se molimo za piće prije nego ga popijemo, isto kao što to čine drugi vjernici pred jelo. Mi se ovdje međusobno poštujemo, nema nikakve osude", kaže Makiti. Svi vjernici ove crkve su trenutno muškarci, ali Makiti kaže da postoji razlog za to.

"Ne primamo žene, jer naši vjernici dosta piju, a onda ne možemo kontrolisati njihovo ponašanje i ne želimo da dođe do neprijatnih scena. Možda nekada dopustimo i ženama članstvo, ali trenutno ne", kaže Makiti.

(Daily Sun)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Kolike su šanse da igrač pobijedi kockarnicu?
Zanimljivosti

Kolike su šanse da igrač pobijedi kockarnicu?

Ovo su tri najtvrdoglavija horoskopska znaka
Zanimljivosti

Ovo su tri najtvrdoglavija horoskopska znaka

U Kini rođen miš s dvije majke
Zanimljivosti

U Kini rođen miš s dvije majke

Najčitanije