Zanimljivosti

U švedskom gradu Eskilstunu uvedena dozvola za prosjačenje

U švedskom gradu Eskilstunu uvedena dozvola za prosjačenje
Foto: N.N. | U švedskom gradu Eskilstunu uvedena dozvola za prosjačenje

Gradske vlasti iz švedskog grada Eskilstuna usvojile su odluku kojom se prosjaci obavezuju da traže dozvolu za prosijačenje.

Ovakva bizarna odluka gradskih vlasti im aza cilj da grad ima uvid u populaciju kojoj je potrebna pomoć.

U tekstu se navodi da je potrebna dozvola od policijskih vlasti za "pasivno sakupljanje novca" u određenim geografskim zonama.

Odluka je usvojena apsloutnom većinom glasova socijaldemokrata, konzervativaca, partije centra i ekstremne desnice. Dok su Ekolozi, Partija Levice, i demohrišćani su glasali protiv ovakve odluke gradske vlasti Eskilstuna.

Kada odluka stupi na snagu 1. oktobra ove godine, jedna dozvola koštaće 150 kruna (15 evra), a oni koji je nemaju plaćaće kaznu.

Ideja nije da se spriječi prosjačenje već da se omogući udruženjima ili službama socijalne pomoći da stupe u kontakt sa osobama koje žive od prosijačenje.

Da vide ko ih na to navodi i ako treba da im pomognu da se vrate u zemlju, rekao je socijaldemokratski odbornik Džimi Janson.

Socijaldemokratski premijer Stefa Leven je ocijenio da je inicijativa interesantna ali je odbacio predlog koznervativaca i ekstremne desnice da se zabrani prošenje na nacionalnom nivou.

Tekst još treba da odobri odbor i mogao bi da bude procenjen kao neustavan što se tiče švedskog ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije