Zanimljivosti

U zatvoru zbog izvještaja o katastrofi

U zatvoru zbog izvještaja o katastrofi
Foto: N.N. | U zatvoru zbog izvještaja o katastrofi

Sud u Vijetnamu je osudio dvadesetdvogodišnjeg blogera i novinara Nujen Van Hoa na sedam godina zatvora zbog izvještavanja o curenju toksičnih materija koje su izazvale ekološku katastrofu na vijetnamskoj obali.

Hoa, koji je uhapšen u aprilu ove godine, objavio je seriju video-snimaka, fotografija i članaka o tajvanskoj kompaniji "Formosa Plastic Group", koja je odlagala toksični otpad u luci Ha Tin u Vijetnamu.

U optužnici protiv ovog novinara stoji da je svojom propagandom uvrijedio Vladu ove zemlje.

Narodni sud provincije Ha Tin smatra Hoa krivim za kršenje člana 88 vijetnamskog zakona, a takođe mu je dosuđen i kućni pritvor u trajanju od tri godine, kojeg će morati odslužiti nakon izlaska iz zatvora.

Novinar Hao na suđenju nije imao advokata koji bi ga zastupao u ovom slučaju.

Advokat za ljudska prava Le Čong Din je potvrdio ovu presudu za Radio Free Asia.

"Pod vijetnamskim zakonom optuženi ima pravo da odbije advokata kojeg mu dodjeljuje sud, ali suđenje bez advokata, kao što je bilo ovo, se ne može smatrati legalnim", istakao je Čong Din.

Advokat je dodao da su svi dokazi protiv optuženog bili namješteni i pogrešno interpretirani te da nije čudno što je optuženi dobio ovako visoku zatvorsku kaznu.

Curenje toksičnih materija se desilo kada je tajvanska kompanija "Formosa Plastic Group" ispustila kroz svoje cjevovode cijanid i druge opasne hemikalije koje su dovele do nezapamćene ekološke katastrofe u Vijetnamu.

Ipak, grupacija "Formosa Plastic Group" se suočila s kaznom zahvaljujući dokumentima i snimcima koje je obezbijedio novinar Hao. Ova grupacija je dužna da plati štetu od 500 miliona američkih dolara zbog izazivanja ekološke katastrofe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije