Zanimljivosti

Učenici u suknjama protestvovali protiv zabrane nošenja šortseva

Učenici u suknjama protestvovali protiv zabrane nošenja šortseva
Foto: BBC | Učenici u suknjama protestovali protiv zabrane nošenja šortseva

Oko 30 dječaka učenika jedne škole u engleskom gradu Ekseter danas je došlo u suknjama na nastavu kao znak protesta protiv ranijih zabrana nošenja šortseva.

Učenici su tražili dozvolu da se njihova školska uniforma modifikuje zbog toplog vremena.

„Nije nam dozvoljeno da nosimo šortseve, ali ne želim sjediti u hlačama cijeli dan, previše je vruće“, rekao je jedan od dječaka koji učestvuje u protestu.

Direktorica škole Ajmi Mičel rekla je da šorts nije dio školske uniforme.

Učenici su istakli da je ideja o protestu potekla od direktorice, koja je to prva predložila, iako je jedan učenik rekao da misli da ona nije bila ozbiljna.

Dječaci se nadaju da će, zbog protesta, škola razmotriti politiku kratke odjeće.

„Mi shvatamo da je posljednjih nekoliko dana bilo nevjerovatno vruće i trudimo se da omogućimo našim učenicima ali i osoblju škole da se osjećaju što udobnije“, rekla je direktorica te je dodala: „Šortsevi trenutno nisu dio naše školske uniforme i ne bih to da mijenjam dok ne konsultujemo sve učenike i njihove roditelje“.

Međutim, kako je rekla, postoje šanse da se ovaj prijedlog razmotri za neko buduće vrijeme, piše BBC.

Kler Rives, čiji sin je učenik ove škole, rekla je da je pitala za dozvolu da njen sin nosi kratke hlače, ali je bila „odbijena“.

„Jako sam ponosna na sve njih jer su stali i bore se za svoja prava. Stalno se govori o jednakim pravima muškaraca i žena, pa bi tako i školske uniforme trebale biti ravnopravne“, rekla je ona.

Trenutna pravila nošenja uniformi dozvoljavaju dječacima da nose hlače a djevojčicama da nose hlače i karirane suknje. Učenici mogu skinuti kravate ali ih moraju nositi sa sobom. Košulje mogu biti izvan hlača u učionici, a kada napuštaju učionicu moraju ih staviti u hlače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije