Zanimljivosti

Ukleti jugoslovenski brod besciljno luta Atlantikom

Ukleti jugoslovenski brod besciljno luta Atlantikom
Foto: N.N. | Ukleti brod besciljno luta Atlantikom
N.N.

Brod "Ljubov Orlova" godinama luta Atlantskim okeanom, a posljednji put je viđen 2013. godine 1.000 kilometara od irske obale.

Brod je izgrađen 1976. godine u brodogradilištu Kraljevica u današnjoj Hrvatskoj po narudžbini ruske kompanije "Far Eastern Shipping" iz Vladivostoka, koja je imala namjeru da ovaj ledolomac bude glavno prevozno sredstvo za ekskurzije po Antarktiku.

"Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodnje: čelik, brodski motori, namještaj, instalacije", rekao je Božidar Devčić, šef Tehničkog ureda.

Jugoslovenski brod godinama je uspješno odolijevao i okrutnim uslovima, pa je izdržao sve - od oluja do ledenih santi, a svoje zadatke uspješno je izvršavao sve do 2006. godine. Ipak, zbog dugova vlasnika broda je zadržan u luci St. Džon u Njufaundlendu 2010. godine. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke posebno izrađenim tegljačem puklo je sigurnosno uže.

Posada tegljača bezuspješno je pokušavala ponovo da uhvati napušteni brod, ali visoki talasi i teški udari vjetra su ih u tome spriječili. U prethodnih nekoliko godina viđen je kako besciljno luta Atlantikom, a britanski tabloidi prenose da je brod vrlo vjerovatno prepun pacova kanibala koji proždiru jedni druge da bi preživjeli.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije