Zanimljivosti

Vagnerovo antisemitsko pismo na aukciji u Jerusalimu

Vagnerovo antisemitsko pismo na aukciji u Jerusalimu
Foto: BBC | Vagnerovo antisemitsko pismo na aukciji u Jerusalimu

Pismo Riharda Vagnera, omiljenog kompozitora Adolfa Hitlera, u kojem upozorava na "korozivan" uticaj Jevreja na kulturu, biće prodato na aukciji u Jerusalimu.

Antisemitski kompozitor Vagner u pismu upućenom francuskom filozofu Eduaru Šireu navodi da Francuzi znaju "vrlo malo" o jevrejima.

U pismu se navodi da asimilacija Jevreja u francusko društvo otežava primjećivanje "korozivnog uticaja jevrejskog duha na modernu kulturu".

Vagnerov rad sadrži antisemitske mizogine ideje, kao i ideje o "rasnoj čistoti".

Njegova muzika nije zabranjena u Izraelu, ali se nigdje ne emituje usljed protivljenja javnosti.

Jedna od zaposlenih osoba u aukcijskoj kući Meron Elen izjavila je za AFP "da bi se Vagner okretao u grobu" kada bi znao da će "Jevrej sa bradom" da se obogati zahvaljujući njegovom pismu.

Uprkos efikasnom bojkotu Vagnerove muzike u Izraelu, postoje Izraelci koji bi željeli da se njegova muzika emituje i u ovoj zemlji.

"Lako je bojkotovati Vagnera, jer većina ljudi ne sluša njegovu muziku", izjavio je direktor Izraelskog udruženja ljubitelja Vagnera.

Početna cijena pisma na aukciji u Jerusalimu je 5.000 dolara, saznaje Bi-Bi-Si.

Vagner je, takođe, autor i ozloglašenog antisemitskog pamfleta pod nazivom "Judeizam u muzici", koji je napisan 1850. godine. Pamflet je pod njegovim imenom ponovo objavljen 1869. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije