Zanimljivosti

Vegetarijanska dijeta Kineskinji uzrokovala neurološke probleme

Vegetarijanska dijeta Kineskinji uzrokovala neurološke probleme
Foto: N.N. | Vegetarijanska dijeta Kineskinji uzrokovala neurološke probleme

Pedesetogodišnjoj Kineskinji Čen iz provincije Vuan doktori su dijagnostifikovali neurološko oštećenje koje je prouzrokovano nedostatkom vitamina B12 u organizmu. Ova žena je bila na striktnoj vegetarijanskoj dijeti punih 30 godina i tokom tog perioda zbog ovakvog načina ishrane njen organizam nije dobijao dovoljnu količinu B12 vitamina, što je na kraju i bio uzrok neurološkog oboljenja.

Gospođa Čen je doktorima priznala da je s vegetarijanskom dijetom počela u svojim dvadesetim godinama kako bi izgubila neželjene kilograme. Nakon nekoliko mjeseci i veoma brzog progresa u gubitku kilaže Čenova je odlučila da se ostatak života drži ove dijete.

Pošto je visoka 160 centimetara, Čenova je doktorima rekla da je prije početka dijete imala 55 kg te da je nakon nekoliko mjeseci uspjela tu brojku da spusti na 45 kg nakon što je postala vegetarijanac. Ona je svoju novu težinu nosila sa ponosom, međutim nije ni slutila da će je upravo ovakav način ishrane koštati veoma teškog neurološkog oštećenja. Pomenutoj Kineskinji sada prijeti paraliza tijela zbog nedostatka vitamina B12.

"U posljednje vrijeme imam osjećaj da su moje noge previše umorne za šetnju, a osim toga i u rukama često osjećam oduzetost i umor", rekla je Čenova doktorima.

Napredni testovi u bolnici su otkrili neurološko oštećenje koje se često pojavljuje kod osoba koje pate od bolesti dijabetesa, a kasnija istraživanja su pokazala da Čenova pati od nedostatka ovog vitamina.

Ona je u svom organizmu imala svega 10 odsto vitamina B12 u odnosu na količinu koja se nalazi u organizmu drugih ljudi, a s obzirom na to da ovaj vitamin igra ključnu ulogu u normalnom funkcionisanju nervnog sistema, nedostatak je izazvao ozbiljne neurološke probleme. Ovaj vitamin se najviše nalazi u hrani životinjskog porijekla koju je pomenuta Kineskinja izbjegavala punih 30 godina.

Doktori su Čenovoj savjetovali da ukoliko ne počne s unosom hrane životinjskog porijekla u organizam prijeti joj potpuna paraliza nogu, te neće više biti u mogućnosti da hoda.

Doktori ističu da je ona došla u bolnicu u posljednji čas, te da još ima nade za potpuno ozdravljenje. Takođe, savjetovali su joj da naredni obroci budu bogati ribljim mesom koje sadrži najveći broj vitamina B12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije