Zanimljivosti

Više od milion golubova strada u trkama na Tajvanu

Više od milion golubova strada u trkama na Tajvanu
Foto: Ilustracija | Više od milion golubova strada u trkama na Tajvanu

Svake godine više od milion golubova strada na kontroverznom takmičenju "Morska trka golubova", koje se održava na Tajvanu.

Tokom ovog događaja veliki broj mladih ptica se prevozi brodovima daleko na more, gdje ih puštaju iz kaveza i primoravaju da same lete na obalu.

Sudeći po izvještajima organizacija za zaštitu životinja, svega jedan procenat golubova uspije da dođe do obale.

Malo ostrvo na Tajvanu je domaćin najvećeg broja trka golubova na svijetu. Tokom samo jednog takmičenja pusti ih više od 500.000 hiljada, a izvještaji navode da ovo bizarno takmičenje zemlji donosi bilione tajvanskih dolara.

Iz Nacionalnog univerziteta nauke i tehnologije Pingtung ističu da je ovo takmičenje veoma popularno kod svih starosnih grupa stanovništva u Tajvanu.

Udruženje za zaštitu životinja PETA je prvi put došla do podataka o ovim takmičenjima 2014. godine, kada su sproveli istragu, koja je pokazala horor koji ptice proživljavaju tokom ovog profitabilnog takmičenja.

Desetine hiljada ptica je zatvoreno u kaveze koje brodovi odvoze daleko na pučinu, nakon čega ih puštaju, a golub koji se najbrže vrati do obale je pobjednik takmičenja.

Veliki broj golubova odmah po puštanju iz kaveza pada u vodu zbog gužve i sudara sa brodom, dok drugi dio tokom leta pada u vodu zbog iznemoglosti.

Udruženja za zaštitu životinja ističu da svega jedan procenat ovih ptica uspije da se dokopa obale tokom takmičenja.

"Bila je to kiša golubova, doslovno. Nikada nisam vidio takav prizor. Neki od njih su se sudarali s brodom, dok su drugi padali u okean. Sat nakon puštanja hiljade mrtvih golubova bi bilo u vodi", rekao je jedan ribar koji je svjedočio početku ovog takmičenja.

Zbog napora PETA, Vlada Tajvana je djelimično suzbila jedan dio ovih trka, a u velikoj akciji policije je uhapšeno više od 160 ljudi koji su bili dio organizacije.

Ipak, ovo nije zaustavilo surovo takmičenje, tako da se i dalje održavaju slični događaji u manjem obimu.

(Oddycental.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije