Zanimljivosti

Wikipedia poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Wikipedia poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ
Foto: N.N. | Wikipedia poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

"Vikimedija Srbije" i Muzej Jugoslavije organizuju danas uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na Wikipediji na srpskom jeziku.

Maraton će se održati simbolično na nekadašnji Dan republike u Muzeju Jugoslavije, a članci na srpskoj jezičkoj verziji Wikipedije biće ilustrovani i fotografijama iz fundusa te institucije.

Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za viki projekte donirati političke plakate iz ovog perioda.

Urednici Wikipedie, volonteri "Vikimedije Srbije" i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se kako bi zajedno unapredili članke na Wikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Wikipediji, a da Muzej posjeduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom "Vikipedijanac" stažista koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mjesec dana.

Urednik Wikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrijednosti, koji će se potom naći na Wikipediji i drugim "viki" projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u "viki" okruženju, kao i na unapređenju članaka na Wikipediji na srpskom jeziku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije