Zanimljivosti

Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego ranije?

Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego ranije?
Zašto letovi na istim relacijama traju duže nego ranije?

Kako to da letovi danas, uz brže i modernije avione, traju duže nego prije 40 godina?

Putovanje avionom od Njujorka do Hjustona danas traje oko 4 sata. Isto to putovanje davne 1973. trajalo je tek nešto više od dva i po sata.

Ovo nije jedinstven slučaj. Od Londona do Edinburga danas se leti 10 minuta duže nego prije dvadesetak godina, od Madrida do Barselone 20 minuta, a isto toliko putnicima treba duže da iz Njujorka dolete u Čikago.

Stoga se nameće logično pitanje – kako to da u doba sve većeg tehnološkog napretka letovi postaju duži, umjesto kraći?

Za to ima nekoliko razloga, ali onaj najvažniji svakako je rast cijena nafte. Nekada se galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cijena je probila 3 dolara.

Kompanije su tada shvatile da, ako žele i dalje da ostvaruju zacrtanu zaradu, moraju da lete sporije, što automatski podrazumjeva uštedu potrošnje goriva. Na kraju 2016. godine, primjera radi galon je koštao 1.59 dolara.

Stvarne uštede su prilično velike, pa je tako objavljen podatak da je američka aviokompanija Džetblu 2008. godine sačuvala 13.6 miliona dolara jer je svaki svoj let produžila za samo 2 minuta.

Prije 4 godine u javnost je procurio i podatak da Rajaner svojim pilotim daje instukcije da svaki let produže za dva minuta. Naravno, radi prilično velike uštede na godišnjem nivou.

(punkufer.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije