Zanimljivosti

Životinjsko carstvo stiglo u Tuzlu

Životinjsko carstvo stiglo u Tuzlu
Životinjsko carstvo stiglo u Tuzlu

TUZLA - Medvjedi, vukovi, noj, tigar, žirafe, lama, lisice, egzotične ribe, zmije, gušteri, aligator, papagaji, jazavci i druge životinje uselili su se u Bosansku poljanu u industrijskoj zoni Šićki Brod u Tuzli.

Ovom životinjskom carstvu pridružili su se i zečevi, fazani, jastreb, srna, magarci, konji, koze, te različite vrste golubova i ptica, kao i gmizavaca.

Tuzlaci su oduševljeni zbog otvaranja ovog drugog zoološkog vrta u Bosni i Hercegovini, pored Pionirske doline u Sarajevu, jer konačno imaju gdje dovesti djecu da vide poznate i nepoznate životinje.

"Mislim da je zoološki vrt zaista bio neophodan jer djeca nemaju gdje u okolini da vide ove životinje. Zaista se ima šta vidjeti", rekla je jedna Tuzlanka.

Njena sugrađanka istakla je da je potrebno mjesto gdje će ljudi dovesti svoju djecu i vidjeti uživo neke životinje.

"Ovo je jako dobro što je urađeno. Tuzla je veliki grad i treba da ima zoološki vrt", rekao je jedan Tuzlak, koji je obišao ovo mjesto.

Emir Ramić, rukovodilac razvoja poslovnih projekata u trgovačkom lancu "Bingo", koji je vlasnik i investitor ovog zoo-parka, kazao je da on nije u potpunosti završen, ali da već ima dosta toga da se vidi.

"Naš cilj je, prije svega, pružiti mališanima mogućnost da vide životinje i da se edukuju jer u sklopu zoološkog vrta planiran je plastenik za mališane. Završena je prva faza, imaju još četiri", pojasnio je Ramić.

Dodao je da je firma u procesu aplikacije u članstvo u Evropsku asocijaciju zooloških vrtova, na osnovu čega će biti omogućena podrška u razmjeni životinja i dodatnoj edukaciji.

U vrtu se nalaze životinje iz različitih krajeva svijeta. Po savremenim standardima zooloških vrtova, svaka životinja oko sebe ima prostor sličan onome u kojem je navikla živjeti u slobodnoj prirodi. 

Vodene životinje imaju mjesto za plivanje, medvjed ima svoj improvizovani prostor, ptice dosta prostora za letenje, kokoši i ostala perad prostora za kretanje.

U tuzlanskom zoološkom vrtu nema više kaveza sa željeznim šipkama i rešetkama kao u vrtovima starijeg tipa.

Hrana za životinje je osigurana u dovoljnim količinama, isto tako i veterinarska briga ako obole. Zato većina životinja u zoo-vrtu živi duže nego u slobodnoj prirodi.

Tuzla je imala ovakav vrt godinama na Slanoj Banji, ali je odlukom Općinskog vijeća 2008. godine zatvoren nakon gotovo 50 godina postojanja. Iako je lokalna vlast obećavala da će na Ilinčici graditi novi vrt, do toga nije došlo dok se za to nije pobrinuo Senad Džambić, vlasnik kompanije "Bingo".

Ulaznice za posjetitelje zasad su besplatne dok se zoo-vrt u potpunosti ne završi.

Prvi zoološki vrt u Evropi osnovan je u Beču 1752. godine. U 20. vijeku počeli su djelovati zoološki parkovi.

Najveći po površini zoo na svijetu je u Monartu u Južnoj Australiji. Prostire se na 1.450 hektara. Najveći u Evropi je Tierpark u Berlinu, koji zauzima površinu od 160 hektara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije