Zanimljivosti

Znate li šta je Muzej ugroženih zvukova?

Znate li šta je Muzej ugroženih zvukova?
Foto: N.N. | Znate li šta je Muzej ugroženih zvukova?
N.N.

Kako se tehnologija razvija, tako se mijenjaju i zvukovi koje povezujemo s našim omiljenim uređajima. Sjećate li se kako je zvučala pisaća mašina, konektovanje na internet putem dial-upa, ili zvuka koji je nastajao puhanjem u disketu Nintenda ili Sege?

Ako ste ponekad nostalgični i želite da ponovo čujete ove zvukove koje vjerovatno više nikada nećete čuti u stvarnom svijetu, jednostavno otiđite u virtuelni Muzej ugroženih zvukova i kliknite na sliku uređaja koji želite da čujete.

Muzej je ‘otvoren’ 2012. godine, a njegov kreator je Brendan Chilcutt koji je samo želio da sačuva neke od zvukova iz svoje mladosti, kao što je skoro svima poznat zvuk gužvanja kasete koja se zaglavi u videu.

Alio, Chilcutt ipak nije samo jedna osoba, ovo je pseudonim za tri studenta (Phil Hadad, Marybeth Ledesma i Greg Elwood) koji opisuju nastanak ideje kao klasični “Aha!” trenutak.

Iako muzej za sad ima ograničenu količinu zvukova, njegovi kreatori tvrde da imaju ‘desetogodišnji’ plan u kojem planiraju dodati još mnoštvo drugih zvukova koji se u današnjem svijetu više jednostavno ne čuju.

Više na web stranici Muzeja ugroženih zvukova.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije