Kuća i vrt

Eliksir za cijeli organizam

Eliksir za cijeli organizam
Eliksir za cijeli organizam

Ovo je voće dostupno tokom cijele godine, a njegov učinak na organizam podjednako je važan i zimi i ljeti. Narandža ili narandžin sok bogati su folnom kiselinom, vlaknima, beta karotenom, poznatom po antioksidacijskom djelovanju te prije svega vitaminom C. Tu su još i flavonoidi i karotenoidi koji djeluju antikancerogeno.

Drvo gorke narandže (Citrus aurantium) raste divlje u zapadnim dijelovima Indije, istočnoj Africi i na Himalajima, a kultivisano u Indiji i zemljama Sredozemnog basena. Plodovi su zelenkastožuti i sitniji od slatke narandže. Sirovi plodovi nisu jestivi, jer su gorki i kiseli, ali se zato široko koriste u medicini, kulinarstvu, izradi parfema i kozmetici.

Narandžu možete konzumirati svakodnevno na više načina. Uvedete li pravilo obaveznog doručka, uz njega možete popiti čašu narandžinog soka ili organizam osvježiti svježom narandžom. Istu možete, uz još poneko voće, pripremiti kao voćnu salatu nakon doručka ili kao jedan od međuobroka.

Kao najvažniji učinak za ljepotu i zdravlje tijela, narandža ali i drugo citrusno voće poput limuna i grejpa imaju najjači i najblagotvorniji učinak u procesu detoksikacije organizma.

Ljekovito djelovanje

Narandža je voće koje osvježava cijeli organizam i djeluje pozitivno na uklanjanje ili ublaživanje simptoma raznih bolesti. Gorka ili slatka, pomaže u čišćenju krvi, a ima izveštaja i da je rastvorila kamen u bubregu. Smatra se i da je u stanju da razbije tumore. Jedino se trudnicama savjetuje oprez kod korišćenja gorke narandže. Pošto smiruje živce, preporučuje se kod nesanice.

Jedna narandža ima oko 100 kalorija. Oboljelima od šećerne bolesti dobro će doći da svakog jutra popiju po jednu čašu soka od limuna, narandže i grejpa jer to poboljšava razmjenu materija i reguliše varenje. Dobro djeluje kod arterioskleroze i visokog pritiska.

Budući da narandža sadrži obilje vitamina C, izvrsna je preventiva i lijek za liječenje bolesti disajnog sistema, zato što efikasno štiti osjetljive kapilare i podstiče apsorpciju željeza. Njena vlakna pomažu radu crijeva, što je razlog više da je narandža redovno na jelovniku.

Pomaže u borbi protiv naslaga masnih plakova u krvnim sudovima; ublažava simptome nazeba i doprinosi prevenciji neplodnosti kod muškaraca.

Ako kašom od narandže pokrijete u tankom sloju lice, vrat, ramena i leđa, pomoći ćete koži da se osvježi, postane mekana i elastična, takoreći da se podmladi. Idealna je za njegu masne i problematične kože.

Ako se sunčate, dobro je da desetak minuta izložite suncu lice pod narandžinom kašom: tvrde da se dobije ljepši ten.

Sok od narandžine kore kanut u oko daje blistav pogled: ovo je recept španskih dama još iz davnina. Oprez, operite dobro koru sapunicom i isperite vodom. Kažu da se to najbolje čini tako što se dobro oprana, nenačeta narandža pritisne blizu oka: mali oštri tuš nevidljivih kapi osvježiće bjeloočnice i pogled učiniti sjajnijim.

Upotreba u kozmetici i parfimeriji

Cvijet narandže ili neroli je takođe veoma rasprostranjen u aromaterapiji i parfimeriji. Liječi nesanicu, depresiju, smiruje živce. Njegovo dejstvo na duševno, emotivno i tjelesno stanje je neprocjenjivo i takoreći čudotvorno.

Samo nekoliko kapi ovog ulja dodajte u toplu kupku i opustiće vas, smiriti i oraspoložiti. Ulje neroli se dobija parnom destilacijom svježih cvjetova gorke narandže, a takozvani absolut cvijeta narandže, koji se cijeni još više i miriše intenzivno slatko skoro kao svježi cvjetovi, dobijaju putem ekstrakcije. Ulje proizvode u Sjevernoj Africi, Francuskoj, Italiji, Sjevernoj Americi. Najveći proizvođač najboljeg ulja je Tunis.

Naziv neroli potiče od jednog malog srednjovjekovnog italijanskog gradića Neroli pokraj Rima i njegove princeze.

Pred kraj 16. vijeka, Anne Marie Orsini, (Anna Maia de la Tremoille), porijeklom Francuskinja, prelijepa princeza, prva je destilirala cvjetove narandže i spravljala esenciju ulja od cvjetova. Ta aroma je bila toliko opojna i zavodljiva da su ubrzo svi mještani, njoj uz poštovanje i naklon, koristili isti miris.

Uskoro je mirisni afrodizijak koji se širio gradićem nazvan, u njenu čast, nerola ili neroli, sa slatkim cvjetnim notama, pomiješanim sa senzualnim mošusom, koji je do tada bio omiljeni sastojak parfemskih kompozicija.

U kozmetici je poznato eterično ulje koje se upotrebljava za razne maske i kremove. Sok od narandže uz dodatak jedne trećine ružine vodice predstavlja sredstvo za stezanje tkiva. Zato su korisne kreme na bazi narandžinog soka.

Kora od narandže se upotrebljava za njegovanje grudi. Njoj se dodaju: sojino ulje, med, propolis i druge materije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije