Gadgets

Android malware koristi senzore pokreta u telefonu kako bi se sakrio

Android malware koristi senzore pokreta u telefonu kako bi se sakrio
Foto: N.N. | Android malware koristi senzore pokreta u telefonu kako bi se sakrio
N.N.

Kako sigurnosni istraživači i Google Play Store postaju bolji i bolji u praćenju i zaustavljanju Android malware-a, zlonamjerni koderi koji kreiraju malware postaju bolji u njihovom unaprjeđivanju.

Sada se pojavljuju aplikacije zaražene zlonamernim softverom koje koriste malware tek kada softver otkrije pokrete sa pametnog telefona.

Razlog ovoga je to što većina istraživačkih timova za sigurnost koristi Android emulatore kako bi testirali zlonamjerni softver, a ne konkretne pametne telefone. Emulatori nisu kodirani da emuliraju kretanje podrazumjevano jer bi većina misli da to nije potrebno.

 Zbog toga Android malware može da prođe kroz te sisteme emulacije neotkriven, a u pravi telefon će se implementirati bez problema.

Ovo rješenje je nedavno otkrio Trend Micro u dve aplikacije - BatterySaverMobi i Currency Converter. Obe aplikacije više nisu u Google Play prodavnici.

Srećom, BatterySaverMobi aplikacija je imala manje od 5.000 preuzimanja, tako da je šteta koju izaziva jverovatno minimalna.

Pošto zlonamerni koderi postaju bolji u skrivanju malware-a od detekcije sigurnosnih rješenja, sada je veoma bitno da korisnici sa Google Play prodavnice preuzimaju aplikacije u koje imaju povjerenja.  

(NN/benchmark)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije