Gadgets

Android telefoni potisnuli laptope i u BiH

Android telefoni potisnuli laptope i u BiH
Android telefoni potisnuli laptope i u BiH

BANJALUKA - Prodaja računara i laptopa u posljednje dvije godine u BiH je sve manja i manja zbog sve većeg korištenja android mobilnih telefona, ali i zbog nedovoljne prepoznatljivosti ove robe na bh. tržištu.

Prema riječima Slobodana M. Dragičevića, predsjednika Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije Privredne komore RS, trend prodaje računara i laptopa je stao.

"Mi imamo manji procenat prodaje desktop računara. U prethodne dvije godine postojao je trend nabavke laptopa, ali je pojavom pametnih mobilnih telefona, koji imaju sve funkcije kao računar i koji omogućavaju povezanost uz najčešće android operativni sistem, došlo do zamjene određenog broja korisnika u korist mobilnog telefona", rekao je Dragičević.

On naglašava da postoji još jedan trend, a to je prodaja tablet računara koji su zauzeli svoje mjesto u prodaji, a najčešće se koriste u poslovne svrhe jer omogućavaju korištenje poslovnih aplikacija. Dragičević smatra da je korištenje laptopa povezano i s nivoima znanja i vještinama u korištenju osnovnih aplikacija jer se na njima nalazi operativni sistem Windows.

"Kad je naše tržište u pitanju, novi operativni sistemi nisu povećali prodaju, niti su izazvali neku revoluciju. Veću revoluciju je izazvao android kako u svijetu, tako i kod nas", istakao je Dragičević.

On je dodao da se ljudi odlučuju manje za kupovinu laptopa jer im je lakše nositi android telefon, ali napominje da su u toj situaciji oni više korisnici, odnosno više čitaju informacije, nego što ih generišu.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga zastoja prodaje laptopa je pojava onih polovnih koji dolaze na bh. tržište i prodaju se po nižoj cijeni. Dragičević je dodao da kod naših građana postoji mentalitet u kupovini gdje će se neko radije odlučiti dati 1.000 evra za mobilni telefon, nego za laptop.

Goran Radivojac, ekonomski analitičar, kaže da vrsta robe kao što su računari i laptopi u BiH još nije prepoznata kao u zapadnom svijetu.

"Kod nas nije presudno da li radite u Windowsu XP, Windowsu 7 ili Windowsu 10. Kod nas su karakteristike hardvera presudne, tako da mi mijenjamo računare tek kad potpuno dotraju, a ne kad izađe neka nova serija", rekao je Radivojac, ističući da je prije deset godina postojala potražnja za ovom robom, koja je sad očigledno zadovoljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije