Gadgets

Androidi sigurni poput iPhonea

Androidi sigurni poput iPhonea
Foto: Thinkstock | Androidi su sigurni poput iPhonea

Prema Davidu Kleidermacheru, Googleovom šefu sigurnosti za Android, ovaj je operativni sustav danas siguran kao i "operativni sistemi konkurencije"

Govoreći o sigurnosnim problemima pametnih telefona, sigurnosni analitičari gotovo uvijek su govorili o Googleovom Androidu – iako Appleov mobilni operativni sistem nije nedodirljiv, većina propusta i napada zabilježena je upravo na telefonima koje pokreće Android.

Problem Androida jest što je pronađene sigurnosne propuste teško popraviti (odnosno, sigurnosnu nadogradnju isporučiti svim korisnicima), a vlasnici ovih uređaja mogu downloadati i instalirati aplikacije koje nisu dostupne na službenoj trgovini aplikacijama i tako pokupiti neki maliciozni program.

Kada Google pronađe ili ih sigurnosni stručnjaci upozore na neki sigurnosni propust, Google mora nadogradnju sa zakrpom za taj propust prvo poslati kompanijama koje proizvode telefone i onda oni moraju nadograditi uređaje, što je proces koji dugo traje te se u nekim se slučajevima telefoni nikada ne nadograde. Apple nema takvih problema jer ova kompanija u isto vrijeme omogućuje nadogradnju svim uređajima (tj. nekoliko posljednjih generacija uređaja koje podržavaju taj softver) pa se njihovi telefoni smatraju sigurnijima.

Androdi sve sigurniji

No, situacija se u posljednje vrijeme ipak mijenja te je, prema Davidu Kleidermacheru, Googleovom šefu sigurnosti za Android, ovaj operativni sustav danas siguran kao i "operativni sistemi konkurencije" – iako nije direktno spomenuo Apple, jasno je kako je mislio na njihove telefone i iOS.

Prema godišnjem izvještaju o  sigurnosti Androida koje je objavio Google, prošle je godine zabilježen veliki korak naprijed kada je u pitanju sigurnost ovog mobilnog operativnog Sistema te su "brojne zaštite koje koriste danas vodeće u industriji".

U razgovoru za Cnet Kleidermacher je rekao kako je danas sve teže pronaći sigurnosne propuste u Androidu te su korisnici jako dobro zaštićeni od malicioznog softvera, a problemi koji su prije postajali zbog kojih su telefoni s Androidom bili ranjivi na napade, danas više uopšte nisu tako veliki.

Napomenuo je kako je sigurnost Androida s vremenom postala sve veća, dok je hakerima postalo sve teže i skuplje pronaći velike i opasne propuste. Također, kako bi riješili problem nadogradnji softvera, zahtijevaće od kompanija redovite nadogradnje OS-a – kaže kako su već puno toga napravili vezano uz ovaj problem, a u 2018. očekuje kako će se ukupan postotak uređaja s posljednjim nadogradnjama uveliko povećati.

Još jedan način zaštite telefone koje pokreće Googleov operativni sistem jest razvoj alata koji će prepoznati i spriječiti preuzimanje, odnosno instaliranje malicioznih aplikacija – uključujući i aplikacije koje se skidaju s drugih online trgovine pored Googlea Play.

Upravo je zaštita korisnika od ovakvih aplikacija najvažnija stvar koju Google može napraviti kako bi zaštitio korisnike te će na tome raditi i dalje, kako bi telefon s Androidom bili još sigurniji.

(NN/zimo.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije