Gadgets

Be My Eyes aplikacija koja pomaže slijepim osobama

Be My Eyes aplikacija koja pomaže slijepim osobama
Foto: Screenshot | Be My Eyes aplikacija koja pomaže slijepim osobama

Hans Jorgen Viberg je u saradnji sa danskim studiom Robocat osmislio i kreirao fantastičnu humanu aplikaciju Be My Eyes koja može biti jako korisna ljudima sa slabim vidom ili bez vida.

Kada skinete aplikaciju za iPhone, pojaviće se upit da li ste slijepi ili vidite, kako bi program znao da li vam je potrebna pomoć ili ste spremni da je pružite. Ako se prijavite kao dobrovoljac, slijepa osoba može da zatraži vašu pomoć, a aplikacija pretražuje mrežu u namjeri da pronađe onog ko je spreman pomoći.

Zatražena pomoć može da bude raznovrsna – od identifikovanja konzerve u prodavnici, odnosno onoga šta na njoj piše ili čitanje naziva ulica… Kada se aplikacija uključi kod slijepe osobe, a tražila je pomoć, onda se traži dobrovoljac. Kada aplikacija nađe dobrovoljca spaja ga sa slijepom osobom i oni se uvezuju video pozivom. Osoba bez vida treba pokazati šta joj je potrebno za identifikaciju.

Ovo je, zaista, odlična ideja koja pokazuje na djelu kako tehnologija može da pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna.

Do sada se prijavilo više od 50.000 osoba koje vide i oko  4.500 osoba bez vida. Aplikacija je dostupna za iPad i iPhone uređaje i možete je skinuti OVDJE, te za Android verzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije