Gadgets

Gašenje aplikacije u pozadini ne produžava bateriju

Gašenje aplikacije u pozadini ne produžava bateriju
Gašenje aplikacije u pozadini ne produžava bateriju

Sigurno vam se već dogodilo: vaš iPhone počne usporavati pa krenete isključivati jednu po jednu aplikacije koje rade u pozadini.

Možda ste mislili da time produžavate život bateriji i oslobađate memoriju, ali nije tako.

Multitasking ekran zapravo samo pokazuje aplikacije koje ste nedavno koristili. Samo ste ih pauzirali do kad ih ponovo otvorite. Ili možete misliti o njima kao o brojnim igrama na ploči (poput šaha, ili čovječe ne ljuti se) koje ste započeli igrati, a onda ih spremili na policu. Tamo čekaju da ih ponovo pokupite, kada će se igra ponovo nastaviti, ali do onda su uredno spremljene.

Da nastavimo s analogijom: kada zatvorite aplikaciju u multitasking ekranu, spremate igru natrag u kutiju. Drugim riječima, ako ste zatvorili svaku aplikaciju koju ste nedavno koristili, sljedeći put kada ju otvorite moraćete svaku igru opet izvaditi iz kutije i ponovo posložiti sve figure.

Na taj način ćete još i više opteretiti svoj iPhone nego da ste ostavili aplikacije tamo gdje su bile, prenosi Net.hr.

Sama suština multitasking ekrana je da je to zgodan način za brzo vraćanje aplikacija koje ste nedavno koristili. To može biti  korisno ako se aplikacija ‘zaledi’ ili se počne čudno ponašati - možete ju ponovo učitati da koristiti normalno.

Koji je onda najbolji način za produživanje života bateriji?

Idite na Settings, General pa na Background App Refresh. Tamo možete vidjeti koje se aplikacije obnavljaju u pozadini, pristupaju podacima, i polako troše vašu bateriju.

Jednostavno isključite Background App Refresh ako niste sigurni da vam iPhone neće trajati cijelu veče. Ili ručno isključite samo one aplikacije za koje mislite da vam ne trebaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije