Gadgets

Gedžet Kevin štiti dom kad god je sam u kući

Gedžet Kevin štiti dom kad god je sam u kući
Foto: N.N. | Gedžet Kevin štiti dom kad god je sam u kući

Uvijek kad putujemo negdje glavna stvar koja nas brine je da li će lopovi primijetiti da nas nema pa će da upadnu u stanu.

Pametni zvučnik Kevin kreiran je kako bi ubijedio komšije i lopove da ste kod kuće.

Tehnologija koja se koristi pri odbrani stana se često svodi na uključen televizor i svjetla koja se sama uključuju i isključuju pomoću tajmera. Malo ko se odlučuje da plaća obezbjeđenje i neke skupe senzore i kamere. Sada postoji pametno rešenje u vidu pametnog zvučnika po imenu Kevin.

Dakle, kad ga ostavite samog u kući, ovaj uređaj prigodnog imena će se potruditi da ubijedi potencijalne lopove da ste kod kuće puštajući razne zvukove koje ljudi prave kad su tu.  U svojoj kolekciji Kevin ima široki dijapazon zvukova koji nedjeljama mogu da se puštaju a da ne zvuče repetitivno.

Zvučnik pored zvukova, uz pomoć LED svjetla stvara iluziju da se neko nalazi u stanu.

Ovaj zvučnik je potrebno staviti tamo gdje se očekuje da bi lopovi mogli da upadnu, dakle kod ulaznih vrata ili kod prozora. Po napuštanju kuće zvučnik se aktivira i počinje sa simulisanjem dnevnih aktivnosti uz pomoć baze zvukova koji su u skladu sa krajem u kojem živite.

Zvučnik može biti glasniji ukoliko ste u gradu ili tiši ukoliko ste u nekoj seoskoj sredini. Uz pomoć aplikacije možete da definišete scenarije kako bi Kevin reagovao na pravi način na upad. Kako biste bili sigurni da niko neće posumnjati da je stan prazan, pametni zvučnik će puštati zvuk tuširanja ujutru i "odvrnuti televizor" noću. Aplikacija koja upravlja proizvodom u stanju je da mijenja scenarije, dok kreatori obećavaju "nedjelje sadržaja" kako ne bi postalo sumnjivo ponavljanje zvukova.

Da li će ovaj uređaj nadmudriti lopove ili je samo pametna peratonica iz škole? CEO švajcarske kompanije Mitipi koja stoji iza Kevina, tvrdi da je bezbjednost doma na mnogo višem nivou u odnosu na konkurenciju. Kevin još uvijek nije dostupan u slobodnoj prodaji, ali se čini da su svi zainteresovani. Zvučnik za simulaciju punog stana imaće cijenu od 200 do 250 dolara, kad izađe u javnost.

Švajcarska kompanija Mitipi očekuje da će putem Kickstarter kompanije skupiti dovoljno novca za ovaj pametni uređaj.

(The Verge/PCpress)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije