Gadgets

GoPro najavio kameru koja će ih izvući iz problema

GoPro najavio kameru koja će ih izvući iz problema
GoPro najavio kameru koja će ih izvući iz problema

GoPro je, usprkos poprilično tamnoj 2016. godini i dalje prvi izbor kada su u pitanju akcijske kamere, ali su u kompaniji shvatili da to više nije dovoljno, odnosno da dugoročno nemaju šanse ukoliko ne ponude tržištu nove proizvode.

Pokušali su sa svojom vlastitom bespilotnom letjelicom, ali Karma je doživjela istinski debakl i zapravo je GoPro od nje imao više štete nego koristi.

Dramatični upiti dioničara i zabrinutih investitora natjerali su vodjstvo kompanije da se “uhvati posla” i jednostavno pronađe potencijalno rješenje, koje će GoPro vratiti u poziciju čuvanja dominantnog mjesta na svjetskom tržištu akcijskih kamera.

I ovako “na prvu” čini se da je GoPro uspio pronaći put prema boljim danima, barem ako je suditi prema preliminarnim najavama koje stižu iz same kompanije…

Rješenje se zove - GoPro Fusion, radi se o prvoj GoPro akcijskom kameri koja može snimati video zapise u punih 360 stepeni i to u 5,3 K rezoluciji! Iz kompanije najavljuju kako će ovo biti “idealna kamera za kreiranje fantastičnih zapisa namijenjenih virtualnoj stvarnosti”.

Ovo, istina, nije prvi pokušaj da se GoPro ozbiljnije uključi u borbu na tržištu virtualne stvarnosti, jer su svojedobno predstavili Odyssey i Omni, koji su nudili mogućnost snimanja zapisa u 360 stepeni, ali su bili nezgrapni, namijenjeni isključivo profesionalcima i prodavali se po astronomskim cijenama od 15 odnosno 5 hiljada američkih dolara. Fusion bi trebao nuditi otprilike isto kao Omni, koji je dolazio “u pakteu” sa šest GoPro kamera u posebnom kućištu, no razlika je u tome što je Fusion kompaktan, a ima i naprednije opcije.

Najzanimljivija je, uz mogućnost kreiranja video zapisa za virtualnu stvarnost, mogućnost naknadnog odabira najboljih kadrova i mogućnost da se takvi kadrovi brzo i jednostavno “izvade” iz kompletne snimke.

GoPro je ponudio mogućnost prijave za testiranje novog sistema, ako ste zainteresovani, posjetite službene web stranice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije