Gadgets

Gubici u Nintendu i pored odlične prodaje konzola

Gubici u Nintendu i pored odlične prodaje konzola
Gubici u Nintendu i pored odlične prodaje konzola

KJOTO - Japanski proizvođač videoigrica i konzola Nintendo zabilježio je u prvom poslovnom kvartalu gubitak od 9,92 milijarde jena (97,14 miliona dolara), uz rast troškova povezanih sa prodajom konzole Wii U.

Proizvođač popularnih igrica "Super Mario" i "Pokemon" tri uzastopne godine bilježi gubitke iz poslovanja i bori se sa brojnim izazovima zbog snažne konkurencije rivala Sonija i Majkrosofta, prenosi agencija Frans pres.

Sve tri kompanije se, pak, bore sa trendom jeftinih, često čak i besplatnih igrica za pametne telefone i druge mobilne uređaje, koje mogu da se skinu sa interneta.

Prihodi kompanije su u tri mjeseca, zaključno sa junom, pali 8,4 odsto na godišnjem nivou - na 74,70 milijardi jena. Nintendo je u datom kvartalu prodao 510.000 konzola Wii U, u odnosu na svega 160.000 iz istog perioda lane, prije svega zahvaljujući lansiranju nove verzije popularne trkačke igre "Mario kart 8". Kompanija je u drugom kvartalu prodala 2,82 miliona tih igrica.

Nintendo je, međutim, pretrpio gubitke iz poslovanja zbog troškova marketinga i drugih izdataka, ali je zadržao prognozu neto profita od 20 milijardi jena, uz prihode od 590 milijardi u godinu dana zaključno sa martom 2015. Predsjednik kompanije Satoru Ivata izjavio je da će prepoloviti svoju platu u narednih 5 mjeseci kao doprinos smanjenju troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije