Gadgets

Hibridni sat mjeri EKG i spasava život

Hibridni sat mjeri EKG i spasava život
Foto: Twitter | Hibridni sat mjeri EKG i spasava život

Redovno vježbate, vodite normalan život, trudite se da živite što zdravije u uslovima koje pružaju veliki gradovi, a onda tokom obične šetnje samo se sručite na zemlju. Posljedice bi mogle biti fatalne… Dobro poznat scenario, zar ne?

Da vam se to ne bi desilo, Apple je potrošačima omogućio smart watch sa EKG praćenjem. Kompanija je najavila sat Series 4 - prvi koji će omogućavati prosječnoj osobi mjerenje EKG-a. Ali Withings je tu tehnologiju napravio pristupačnijom.

Iako je Appleov priozvod odobren od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), ima funkciju koja može da pomogne u otkrivanju atrijalne fibrilacije (AFib) i da obavijesti o nepravilnim srčanim ritmovima - potencijalno spasavajući živote, problem je cijena.

Košta oko 350 evra, koristi se sa iPhone uređajem, pa ova tehnologija ostaje nepristupačna mnogim ljudima.

Međutim, Withingsov novi Move EKG hybrid watch izdvaja se time što tehnologiju čini sve pristupačnijom. Analogni sat, koji takođe može da mjeri elektrokardiograme, trenutno čeka odobrenje FDA i predstavljen je na CES-u 2019. godine.

Withings Move EKG je mali i lagan, s dizajnom koji će sigurno privući mnoge. Kućište je tanko i elegantno, pa se čovjek ne osjeća nelagodno dok ga nosi. Silikonska narukvica izgleda lijepo i dobro naleže na ručni zglob, a može se zamijeniti narukvicom druge boje.

Kvalitetno izrađeno dugme nalazi se na desnoj strani sata. Unutrašnji dio kućišta je crno-bijele boje, a na desnoj strani lica nalazi se mali indikator koji služi za razne funkcije, uključujući EKG.

Move EKG je vodootporan do 50 metara, a za njega ne postoji punjač. Koristi jednostavnu CR2430 bateriju koja traje do 18 mjeseci.

 

Elektrokardiogram (EKG) radi kroz tri elektrode na satu. Dva su smještena u kućištu uređaja, dok se treća nalazi na okviru od nerđajućeg čelika. Potrebno je dodirnuti obe strane okvira da se počne sa snimanjem EKG-a a čitanje traje oko 20 sekundi.

Rezultati su zabilježeni u aplikaciji i pokazaće da li postoje znakovi AFib-a, piše Digitaltrends.

Posjedovanje uređaja sa EKG-om, koji može očitati podatke u bilo kom trenutku smanjuje šanse da AFib bude postavljen kao dijagnoza. Zato aplikacija omogućava da podatke dobije i ljekar.

EKG funkcija ne znači da sat ima monitor otkucaja srca. Često se mora koristiti EKG zbog prosječnog broj otkucaja srca tokom vremena.

Sat ne pruža informacije na displeju. I dalje ćete morati da izvadite telefon kada izmjerite EKG da pogledate vrijednosti.

Očekuje se da će se Withings Move EKG pojaviti u prodaji u aprilu, po cijeni od oko 113 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije