Gadgets

Hoćemo li morati da se oprostimo od HTC-ovih top modela?

Hoćemo li morati da se oprostimo od HTC-ovih top modela?
Foto: Ilustracija | Hoćemo li morati da se oprostimo od HTC-ovih top modela?

Tajvanski proizvođač mobilnih telefona najavio je smanjenje ponude nakon sklapanja sporazuma s Googleom.

Hoće li zbog sporazuma s Googleom HTC prestati da proizvodi top modele pametnih telefona nakon 2018. godine?

Odsek za mobilne telefone tajvanskog proizvođača već godinama ne posluje dobro. Telefoni poput HTC-a 10, U Ultra i U11 nisu uspjele da se nametnu na tržištu kojim dominiraju Apple i Samsung, a na koje su u međuvremenu uspele da se probiju novopridošlice kao što su OnePlus i Huawei.

To je HTC nateralo da tokom zadnjih pet godina značajno smanji ponudu svojih premium pametnih telefona. Trenutno ih je šačica, od kojih su ove godine globalno dostupni samo modeli U Ultra, U Play i u11.

Strategija nije loša sama po sebi. OnePlus, na primjer, nudi samo jedan uređaj, dok Honor u portfoliju ima tri uređaja u bilo kom datom trenutku. Takav pristup HTC-u dosad nije pomogao, djelimično i zbog manjkave marketinške strategije koja nije uspjela da doprinese koliko su neki od njihovih uređaja u stvari bili dobri.

Stoga najava kako će portfolio njihovih smartfona doživjeti dodatno prilagođavanje i nije neobična. Šta se još može srezati? Jednostavan odgovor glasi: top modele.

Osmišljavanje i izrada premium modela su skupi i traže vremena, naročito zbog toga što se od te kategorije uređaja očekuju tehnološki napretci kakvih u drugim nema. Jeftinije bi bilo fokusirati se na srednjegodišnjake.

S druge stane, top modeli imaju pozitivan učinak na brend, a tehnološka čudesa razvijena za njih s vremenom mogu naći put do manje zahtjevnih modela.

Takođe treba imati i u vidu kako u Googleu sve jasnije naznačuju kako se okreću top modelima s vlastitim brendiranjem. Čini se malo verovatno kako će HTC ulupavati resurse u razvoj uređaja kojima će konkurirati partneru koji je upravo pristao upumpati 1,1 milijardu američkih dolara kako bi ih održali na životu.

Šta god da se dogodi, neće biti skoro. Iz HTC-a je stigla najava kako već rade na idućem modeli, koji bi se trebali da se pojavi tokom prve polovine naredne godine, a i priča se kako bi do kraja ove godine mogli da ponude još tri nova uređaja, piše Tech Radar.

Promjene neće biti brze

Na pitanje odustaju li od proizvodnje top modela pametnih telefona iz HTC-a su tportalu odgovorili kako će "HTC i samostalno nastaviti da razvija pametne telefone, a sporazum je dodatna potpora HTC-ovom poslovanju u segmentu pametnih telefona i proizvodnji još boljih uređaja".

"HTC će zadržati vrhunske stručnjake koji i nakon HTC U11 nastavljaju s radom na novom flagship pametnom telefonu. Linija proizvoda planirana za 2018. je vrlo uzbudljiva i donosi niz naprednih mogućnosti.

Ujedno, ovaj sporazum, HTC-u osigurava veću operativnu učinkovitost i financijsku fleksibilnost i omogućava tehnološki razvoj još naprednijih uređaja, rast konzole za virtuelnu stvarnost Vive, ali investiranje u ostale napredne tehnologije (internet stvari, proširena stvarnost i vještačka inteligencija), što dugoročno gledano predstavlja dodatnu priliku za rast kompanije", poručili su iz HTC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije