Gadgets

Hover Camera: Dron kamera na rasklapanje (VIDEO)

Hover Camera: Dron kamera na rasklapanje (VIDEO)
Hover Camera: Dron kamera na rasklapanje (VIDEO)

Kineska kompanija Zero Zero Robotics predstavila je svoj model male leteće kamere pod nazivom Hover Camera koja donosi mnoge prednosti u odnosu na konkurenciju.

Kao prvo, ovaj dron se jednostavno preklapa u formu veličine VHS kasete, pa ga se skoro može nazvati džepnim, a tu je i specijalan kavez od ugljičnih vlakana koji štiti njegove rotore (i ljude u blizini) od posljedica bliskih susreta. Prednost mu je i težina od samo 238 grama, koja ga prema propisima Savezne američke uprave za civilno letenje FAA ne čini obaveznim za registrovanje, dok istovremeno na sebi posjeduje kvalitetnu prednju 13 MP kameru s dual blicom koji je u stanju da snima 4K filmove.

Hover Camera posjeduje i sekundarnu 3 MP kameru koja snima ispod drona, a tu je još i sonar, ali nema GPS-a, jer proizvođači smatraju da mu takva navigacija ne treba.

Za upravljanje dronom Zero Zero Robotics je razvio vlastiti softver s AI-em koji je u stanju prepoznavati i pratiti lica i tijela, a obzirom da je čitava letjelica smještena na jednoosovinskom gimbalu, koristi digitalnu stabilizaciju slike koja se može vrlo precizno ugoditi.

Dron ne posjeduje posebni kontroler, već se njim upravlja aplikacijom na pametnom telefonu spojenom na njegov Wi-Fi hotspot, a baterija će vam omogućiti oko 10 minuta leta s jednim punjenjem. Ovo je vrlo praktičan dron koji možete da koristite za snimanje u otvorenim i zatvorenim prostorima, bez straha da ćete nekog da povrijedite.

Za sada još nije poznato kada bi se mala leteća kamera mogla naći na tržištu, ni po kojoj će se cijeni prodavati.

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije