Gadgets

Japanci napravili "robota-košarkaša"

Japanci napravili "robota-košarkaša"
Foto: N.N. | Japanci napravili "robota-košarkaša"

Sa svojih 190 cenitimetara visine, nešto je niži od profesionalnog igrača košarke, ali to mu, očito ne smeta kod preciznog bacanja i pogađanja koša.

Napredak u robotici vidljiv je iz dana u dan. Prošla su vremena kad su roboti izgledali kao da su napravljeni od kutija, a kretali se sa zadrškom. Tvrtke širom svijeta iz dana u dan predstavljaju nove, još naprednije robote koji su po svojim sposobnostima sve sličniji ljudima.

Tako je u Japanu Toyota predstavila robota-košarkaša nazvanog Cue, a koji može sa gotovo 100 postotnom preciznošću pogoditi koš s linije slobodnih bacanja.

Kako bi "naučio" bacati loptu u koš, robot koristi umjetnu inteligenciju, a za usavršavanje tehnike bilo je potrebno isprobati više od 200 hiljada bacanja. Koliko je Cue zapravo precizan, najbolje govori podatak da je pobijedio profesionalne košarkaše iz tima Alvark Tokyo.

Naime, dok su profesionalci Seiya Ando i Zack Baranski zajedno upisali osam od deset pogodaka, Cue je pogodio svih deset.

Sa svojih 190 cenitimetara visine, nešto je niži od profesionalnog igrača košarke, ali to mu, očito ne smeta kod preciznog bacanja i pogađanja koša. Naime, kad primi loptu, Cue oponaša pokrete profesionalnog košarkaša, što mu omogućava precizno bacanje na udaljenosti do 3,6 metara.

Međutim, iako je precizniji od profesionalnog košarkaša, Cue nije toliko pokretljiv. Tačnije, robot je pričvršćen na malu platformu što mu onemogućava kretanje po terenu.

Zanimljivo je kako je 17 Toyotinih inžinjera na Cueu radilo u slobodno vrijeme i bez naknade. Još je zanimljivije što niko od njih nije imao nikakvo iskustvo u izgradnji robota, a kako programirati umjetnu inteligenciju naučili su iz vodiča koje su pronašli na internetu.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije