Gadgets

Jevrosimović: Pametni nakit je sljedeća velika stvar u IT industriji

Jevrosimović: Pametni nakit je sljedeća velika stvar u IT industriji
Jevrosimović: Pametni nakit je sljedeća velika stvar u IT industriji

Veselin Jevrosimović, predsjednik kompanije Comtrade, je ove sedmice u svojoj kolumni u Informeru pisao o sledećoj velikoj stvari u IT industriji. Nakon pametnih satova i telefona, na red je došao i pametni nakit. Evo šta Veselin Jevrosimović kaže o ovoj temi.

"Nakon pametnih telefona i časovnika, čini se da sada pametni nakit preuzima poziciju sljedeće velike stvari u IT industriji. Naravno, nakit je samo dio takozvane odjevne tehnologije o kojoj sam pisao ranije, ali se profiliše kao važna potkategorija. I

skreno, očekivao sam da će rješenja koja podrazumijevaju odjeću brže doći na red.

Sa druge strane, ako u obzir uzmemo snagu modne industrije, kao i činjenicu da je dizajn postao jedna od najvažnijih tehničkih karakteristika elektronskih uređaja, onda novi trend zvuči sasvim logično. Pogotovo ako znamo da su narukvice, doduše one sportske i manje skupocjene, već postigle veliki uspjeh, može se očekivati da će uskoro i ogrlice, prstenje, minđuše i drugi slični ukrasi dobiti svoju tehnološku stranu.

Jedan od dokaza za to je i nedavno objavljena vijest da je kompanija Apple podnijela patentni zahtev za pametni prsten. Njihova ideja podrazumijeva prsten u koji su ugrađene elektronske komponente, a koji prije svega služi za kontrolu pametnih telefona, televizora i drugih uređaja.

Interesantno je da su predvidjeli da glavni način komunikacije sa prstenom budu glasovne komande, a kao alternativa tu je tapkanje po minijaturnom ekranu i potezi prstima, na primjer skupljanje šake u pesnicu.

Ovo svakako nije prvo niti jedino rješenje u domenu pametnog nakita. Naprotiv, postoji nekoliko drugih projekata i proizvoda koji uključuju veoma slični pametni prsten.

Tu je i nekoliko narukvica kod kojih je digitalni dio modularan i može se kačiti na različito dizajnirane modne osnove tako da se uklapa uz odjeću koju nosite, zatim ogrlica koja bilježi ritam vašeg disanja i šalje ga telefonu na obradu i izvođenje statistike stresa, pa i minđuše sposobne da mjere broj otkucaja srca.

Primjera je mnogo, a zajedničko im je da se radi o veoma ukusno dizajniranom nakitu koji uključuje plemenite metale i dragoceno kamenje.

(N.N/Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije