Gadgets

Microsoft predstavio novi Lumia smartfon (VIDEO)

Microsoft predstavio novi Lumia smartfon (VIDEO)
Microsoft predstavio novi Lumia smartfon (VIDEO)

NJUJORK - Američka korporacija "Microsoft" predstavila je danas u Njujorku novu liniju Lumia smartfona, novi tablet Surface Pro 4 i ažuriranu verziju svoje nosive fitnes narukvice "mickrosoft band", koja će funkcionisati pod Windowsom 10, njegovim najnovijim operativnim sistemom.

Windows 10, lansiran u julu, dio je "Microsoftovih" napora da osvoji veći udio na tržištu tableta i smartfona, na kom sada dominiraju "Apple" i južnokorejski "Samsung Electronics", izvještava Rojters.

"Microsoft", čije su akcije porasle 0,9 odsto, na 47,06 dolara u prijepodnevnom trgovanju, saopštio je da je do sada na 110 miliona uređaja instaliran sistem Windows 10.

Smartfoni Lumia 950 i 950XL će imati početnu cijenu od 549 i 649 dolara respektivno, kada krenu u prodaju u novembru, dok će Lumia 550 koštati 139 dolara kad bude dostupna na tržištu u decembru.

Lumia 950 ima ekran od 5,2 inča i šestojezgarni procesor, a veća Lumia 950 XL ima 5,7-inčni ekran i osmojezgarni čip. Uređaji 950 i 950XL imaju 20-megapikselnu kameru na poleđini, do 32 GB skladišnog prostora, video sa 4K rezolucijom i koriste tehnologiju tečnog hlađenja. Iz "Microsofta" su naveli da se skladišni prostor na telefonima može proširiti i do dva terabajta korišćenjem memorijske kartice.

Podaci o Lumiji 550 još nisu objavljeni.

Novi "Surface Pro 4" tablet - veća, ali tanja i lakša verzija "Surfejsa Pro 3", košta 899 dolara, a biće dostupna u prodaji od 26. oktobra, dok narudžbine u pretpordaji počinju u srijedu.

Lansiran gotovo godinu i po dana poslije svog prethodnika, "Surface Pro 4" ima 12,3-inčni ekran s 267 piksela po inču. Radi sa šestom generacijom Intel Core procesora i ima 16 GB RAM-a i jedan TBB skladišnog prostora.

Surface Pro 4 je 50 odsto brži od "Appleovog" MacBook Aira, rekao je korporativni potpredsjednik u "Microsoftu" zadužen za Surface računare, Panos Panaj.

"Microsoft" je, takođe, saopštio da novi tablet i smartfoni stižu s aplikacijom "Windows Hello", opcijom automatske biometrijske prijave koja je uvedena ranije ove godine. Ona omogućava korisnicima da skeniraju svoje lice, zjenicu oka ili otiske prstiju kako bi potvrdili svoj identitet i tako dobili pristiup svom Windows telefonu, laptopu ili personalnom računaru.

Narukvica "Microsoft band 2", koja omogućava korisnicima da prate svoj fitnes i režim vježbanja, koštaće 249 dolara, a u prodaji će se naći od 30. oktobra.

Na svečanosti u Njujorku, "Microsof"t je predstavio i Surface olovku, sa baterijom čiji je vijek trajanja godinu dana, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije