Gadgets

Microsoft predstavio novu VR kacigu za Windows 10

Microsoft predstavio novu VR kacigu za Windows 10
Microsoft predstavio novu VR kacigu za Windows 10

Microsoftovi partneri isporučiće novu liniju kaciga virtualne stvarnosti kako bi iskoristili VR i holografske mogućnosti Windowsa 10.

Na  Microsoft Eventu iz kompanije su poručili da će se kaciga prodavati po cijeni od 300 dolara, kao i da će uključivati senzore za praćenje iznutra prema van, izbjegavajući na taj način potrebu za vanjskom kamerom ili laserskim sistemima kakve imaju Oculus Rift ili HTC Vive.

HP, Dell, Lenovo, Asus i Acer potvrđeni su partneri na ovom projektu. Za sada nije poznato puno detalja o samom uređaju, ali sistem praćenja podsjeća na Oculusov Santa Cruz prototip.

Kaciga se razlikuje od Microsoft HoloLensa jer je riječ o kacigi izmijenjene ili "pomiješane" stvarnosti koja projektuje virtualne objekte u stvarnom svijetu.

Pojedini od spomenutih partnera već rade na uređajima virtualne stvarnosti pa tako Acer radi zajedno s kompanijom Starbreeze na proizvodnji high-end StarVR kacige, a Asus je prikazao svoj model na Computexu.

Ipak, nijedna od ovih kompanija nije uspješna na tržištu VR kaciga na kojemu trenutno dominiraju HTC, Sony, Samsung i Oculus.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije