Gadgets

Na iPhone telefonima se pojavila “bolest dodira”

Na iPhone telefonima se pojavila “bolest dodira”
Na iPhone telefonima se pojavila “bolest dodira”

Pristižu vijesti o nedostatku iPhonea 6 i 6 Plus zbog kojeg bi ti Appleovi pametni telefoni mogli da imaju rok trajanja nepovezan s trajanjem baterije i zastarelom tehnologijom.

Mali ali rastući broj korisnika iPhonea 6 i 6 Plus žale se kako ekran ugrađen u te modele vremenom prestane da reaguje. Nakon toga se pri vrhu pojavi titrajuća siva traka i mobilni prestane da radi. Moguće ga je naknadno povremeno upaliti, ali potpuni oporavak nije vjerovatan. Upravljanje je moguće samo glasovno, pomoću Siri.

Prvo javno upozorenje stiglo je iz iFixita, web odredišta koje se bavi vodičima za popravak potrošačke elektronike. Na problem s Appleovim ekranima upozorili su ih partneri koje obezbjeđuju rezervnim dijelovima.

Zasad nije poznato koliko bi uređaja moglo da ima isti problem. Apple se do sada nije oglasio.

“Bolest dodira” (Touch Disease), kako je problem nazvan, pogađa iPhone 6 i 6 Plus, među kojima će najstariji uskoro imati dvije godine.

Osnovni uzrok, prema iFixitu, krije se u dva čipa koja upravljaju funkcijama odgovora na komande. Ako se jedan od njih pokvari ili mu oslabe kontakti, mobilni više neće reagovati na dodir. Problem je, čini se, u kvalitetu legure korišćene pri lemljenju čipa za matičnu ploču.

Moguće ga je, navodno, riješiti ako ste voljni da otvorite svoj iPhone i dovoljno vješti kako bi se pozabavili lemljenjem. Alternativa je skuplja: zamjena matične ploče.

(Fokus.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije