Gadgets

Najskuplji mobiteli na svijetu

Najskuplji mobiteli na svijetu
Najskuplji mobiteli na svijetu

Mobitel je jedan od najvažnijih izuma naše generacije.

Osim što olakšava svakodnevnu komunikaciju, koristi se i za mnoge druge prilike, te je život bez njega danas praktično nezamisliv.

I dok je nam je većina mobitela na tržištu više ili manje dostupna cijenom, postoje modeli koji zbog svojih dragocjenosti dostižu cijene od nekoliko stotina hiljada, pa i par miliona dolara, prenosi poslovni.hr.

Pogledajte neke od takvih modela prema izboru topteny.com.

10. Peter Aloisson's Nokia Arte - 134.000 dolara

Desti najskuplji mobitel na svijetu dizajnirao je austrijski dizajner i draguljar Piter Alojson. Telefon je opremljen 18-karatnim zlatom, te sa 680 bijelih i ljubičastih dijamanata.

9. iPhone Princess Plus - 176.400 dolara

Još jedan telefon koji je opremio austrijski dizajner. Obložen je zlatom kojem društvo prave 318 dijamanata najboljeg kvaliteta.

8. Sony Ericsson Black Diamond - 300.000 dolara

Dizajnirao ga je Jaren Goh, a ima u sebi polikarbonatno ogledalo, LED tehnologiju i ogledalo za detalje. Mobitel je opremljen s dva dijamanta, jedan za navigaciju, drugi sa stražnje strane.

7. Vertu Signature Cobra - 310.000 dolara

Francuske je proizvodnje, a na svijetu ih ima samo 8. Dizajniran je u obliku kobre, a "naoružan" je dijamantima i rubinima.

6. Gresso Luxor Las Vegas Jackpot - milion dolara

Prvi mobitel na listi koji probija granicu od milion dolara izrađen je 2005. u Švajcarskoj. Napravljen je od zlata i 200 godina starog afričkog drva, koje je najskuplje drvo na svijetu. Tipke su napravljene od ručno poliranih safirnih kristala.

5. Goldvish Le Million - 1,2 miliona dolara

Emmanuel Guit je čuveni dizajner nakita i ručnih satova, a za ovaj mobitel je upotrijebio 18-karatno bijelo zlato i dijamante. Mobitel je 2006. dobio Ginisovu nagradu za najskuplji mobitel na svijetu.

4. JSC Ancort's Diamond Crypto Smart Phone - 1,3 miliona dolara

Još jedno "čudo" iz radionice Pitera Alojsona opremljeno je sa 50 dijamanata od kojih je 10 vrlo rijetkih. Ima mnogo opcija za zaštitu, a pojedini dijelovi su napravljeni od zlata.

3. Peter Aloisson's King's Button iPhone 3G - 2,4 miliona dolara

Ovaj predivan iPhone ukrašen je sa 138 dijamanta, a 6,6 karatni dijamant postavljen je kao dugme home screena.

2. Stuart Hughes' Goldstriker iPhone 3G Supreme - 3,2 miliona dolara

Drugi najskuplji mobitel na svijetu izrađen je od 22-karatnog zlata, a teži 271 grama. Tu su i 53 dijamanata, te 7,1-karatni dijamant kao dugme za home screen.

1. Stuart Hughes' iPhone Diamond Rose Edition - 8 miliona dolara

Najskuplji mobitel na svijetu dolazi iz radionice Stjuarta Hjuza, a izrađen je iz ružinog zlata. Opremljen je i s gotovo 500 dijamanata, a "Appleov" logo je načinjen od 53 dijamanta i nalazi se na stražnjoj strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije