Gadgets

Napravljen prvi pametni sat na Brajevoj azbuci (VIDEO)

Napravljen prvi pametni sat na Brajevoj azbuci (VIDEO)
Napravljen prvi pametni sat na Brajevoj azbuci (VIDEO)

Dot pametni sat od marta ove godine trebalo bi da ima 100 000 slijepih osoba.

Južnokorejska programerska kompanija Dot napravila je prvi pametni sat na Brajevoj azbuci, a njegove karakteristike su upravo onakve kakve se očekuju od uređaja 21. vijeka.

Širom svijeta živi više od 285 miliona osoba sa oštećenim vidom, a ovaj bi uređaj mnogima od njih mogao da olakša život. Sat se, kao i svaki drugi pametan sat, na pametan telefon spaja putem Bluetootha i može da primi bilo koji tekst s bilo koje aplikacije, a korisnici mogu da izaberu brzinu prikazivanja teksta.

Takođe, korisnici mogu da šalju jednostavne poruke pomoću tipki koje se nalaze sa strane. Sat takođe podržava i Open API, što znači da bilo ko može da napravi ili da prilagodi aplikaciju za sat.

Većina digitalnih uređaja za slijepe osobe koristi zvuk, što korisnicima stvara probleme jer moraju da koriste slušalice zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru. Postojeći uređaji koji imaju Brajevu azbuku uglavnom su glomazni i skupi i jedan od njih posjeduje samo 5 odsto osoba sa oštećenim vidom.

Dot pametni sat od marta ove godine trebalo bi da ima 100 000 slepih osoba, a do kraja godine kompanija će isporučiti još 40 000 satova. Oko 1 000 satova biće dostupno u maloprodaji u Londonu po cijeni od 320 dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije