Gadgets

Nevidljivo mastilo za čuvanje osetljivih informacija

Nevidljivo mastilo za čuvanje osetljivih informacija
Foto: N.N. | Nevidljivo mastilo za čuvanje osetljivih informacija

Naučnici sa Jiao Tong univerziteta u Šangaju napravili su novi oblik nevidljivog mastila koje, za razliku od svojih prethodnika, zaista ne možeda se vidi.

Nevidljiva, ili "pametna mastila", imaju široku primjenu, te, na primjer, mogu da se koriste u sprečavanju falsifikovanja novca, ili za sigurno čuvanje podataka na pomalo staromodan način. Ovakva mastila su obično nevidljiva dok se ne izlože svjetlosti ili toploti, ali u praksi posmatrač ipak može da vidi nešto od onoga što je napisano. U studiji koja je objavljena u magazinu Nature Communications, naučnici tvrde da su kreirali mastilo koje je potpuno nevidljivo, sve do trenutka dok mu se ne doda so.

Nova materija nije savršena, budući da joj je osnovni sastojak olovo, koje može da bude toksično u velikim dozama, te naučnici sada rade na kreiranju bezbjednije alternative. Mastilo je potpuno nevidljivo, ali kada mu se doda posebna vrsta soli olovo se pretvara u nanokristale koji sijaju kada se hartija osvetli UV lampom. Kada se so ponovo nanese, mastilo ponovo postaje nevidljivo, te ono što je zapisano tako nema rok trajanja.

(The Verge)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije