Gadgets

Osam savjeta za bolje fotografije vašeg Androida

Osam  savjeta za bolje fotografije vašeg Androida
Osam savjeta za bolje fotografije vašeg Androida

Zahvaljujući smartfonima, kvalitetno fotografisanje postalo je dostupno svima a prosječni korisnici svoje digitalne fotoaparate zamijenili su smartfonima.

No, slikanje nije tako jednostavno i kompleksnije je od jednostavnog okretanja kamere ka objektu  i okidanja. Donosimo vam nekoliko jednostavnih načina za slikanje boljih fotografija, prenosi Blakan Anadroid.

Budite mirni

Iako ovo izgleda očito, razlog zbog kojeg većina fotografija bude mutno  je upravo zbog zbog nepotpuno mirne ruke u momentu okidanja. Apsolutna mirnoća ruke je neophodna ako želite da vam slika na kraju ne ispadne mutna. Izuzetak je kada slikate pod uslovima odličnog sunčevog osvjetljenja.

Postoji mnogo načina na koje možete smiriti vaše ruke. Nađite zid ili bilo šta drugo na šta se možete osloniti. Držite telefon sa obje ruke i privucite laktove uz tijelo. Također, preporučuje se da udahnete duboko i zadržite dah moment prije nego što ćete pritisnuti okidač, jer se time suptilna kretanja tijela više smiruju.

Najvažnije od svega je da ne budete frustrirani, posebno ako je u pitanju loše osvjetljenje jer je u tim uslovima nemoguće napraviti potpuno oštru sliku.

Koristite virtuelno dugme na ekranu umjesto fizičkog dugmeta  

OK, ovdje je stvar samo da budete što mirniji u momentu okidanja. Za slikanje preko virtuelnog dugmeta dovoljan je samo mali dodir, jer je potrebno manje pritiska na ekran uređaja u odnosu na pritisak koji je potrebno primijeniti na fizičko dugme, a samim tim manje su šanse da će se uređaj pomjeriti u momentu slikanja. Bitno je napomenuti da ovo pravilo vrijedi za većinu ljudi, jer s druge strane  ima onih koji slikaju bolje fotografije preko fizičkog dugmeta sa strane uređaja nego preko virtuelnog.

Neka su objekti okrenuti prema svjetlu  

Nikada nemojte gubiti iz vida mjesto odakle svjetlo dolazi kada slikate. Ne želite da vaš subjekt bude van svjetla, tako da se pobrinite da subjekt bude okrenut tako da svjetlost osvjettljava njegovu  stranu koja će biti slikana (vidljivo na slici naše Xperie M2 koju smo testirali). Ako ste u zatvorenom prostoru, okrenite se leđima prozoru. Nemojte nikada slikati sa kamerom uperenom prema izvoru svjetlosti, jer će vam ostatak fotografije biti skoro potpuno taman.

Pretvorite vaše slike s lošim osjetljenjem u crno-bijele slike

Slikanje u iznimno mračnim uslovima ostavlja vas sa slikama punim buke, a posljedice se vide na bojama koje su neprirodne. Buka u ovim prilikama nastaje onda kada senzoru nedostaje svjetlosti, pa se bori da izvuče detalje iz ono malo svjetlosti što mu bude raspoloživo, tako da je senzor primoran da umjetno pojačava svjetlost, što posljedično dovodi do manje prirodnih boja. Rješenje je da se slike konvertiraju u crno-bijele. Ton boja je prilično zadovoljavajući jer su uklonjene neprirodne nijanse boja.

Kontrolirajte ekspoziciju

Ništa ne može uništiti sliku kao kriva ekspozicija. Ako ekspozicija nije odgovarajuća, na bitnim dijelovima slike nedostajat će jako mnogo detalja jer će slika tu biti ili previše svijetla ili previše tamna. Pogledajte malo uslove u kojima slikate i šta će vam se naći u objektivu. Obratite pažnju na to da vam se u objektivu ne nađu previše svijetli objekti. Ako to ne možete izbjeći, onda spustite ekspoziciju za odgovarajući nivo. Ako na sceni nedostaje svjetlosti, onda podignite nivo ekspozicije. Međutim, nekada se kriva ekspozicijea ne može se izbjeći, čak ni uz podešenja u vašoj aplikaciji za kameru.

Ne ustručavajte se od post-procesiranja, tj. naknadnih dotjerivanja  slike

Iako određeni ljudi govore da se post-procesiranje ne treba koristiti zbog neprirodnosti slika, nekada post-procesiranje može prilično spasiti stvar. Iako je bolja ideja da podešenja izvršite u aplikacijama koje dozvoljavaju suptilniju kontrolu parametara kao što su ekspozicija, balans bijele, ton boje, ISO itd. Međutim, ako nemate vremena za to, možete koristiti Instagram za dotjerivanje fotografija uz pomoć filtera, a isti sigurno nisu popularni bez razloga.

Koristite manuelno fokusiranje na određenu tačku umjesto automatskog

U postavkama kamere vašeg Androida, prebacite autofokus sa automatskog na fokus dodirom na jednu tačku. Kad je uređaj podešen da sam fokusira po svom nahođenju, nerijetko se dešava da kad krenete da dodirnete  okidač, uređaj milisekund prije krene refokusirati i na kraju vas sačeka mutna fotografija.

Umjesto toga, prebacite na način fokusiranja na dodir na određenu tačku. Zatim, okrenite kameru onome što želite slikati i dodirnite na određeno područje na ekranu. Uređaj će fokusirati i fokus će tu biti zaključan, čime se eliminira nenadano refokusiranje uređaja samog od sebe.

Naučite koristiti HDR

O HDR-u sigurno dosta toga znate. Rekli smo već da je HDR dizajniran da vam pomogne u pravljenju boljih fotografija, posebno u određenim situacijama. HDR bi trebao da se koristi u sljedećim situacijama:

- Pejzaži: Velike fotografije pejzaža obično imaju mnogo kontrasta između neba i zemlje, što je teško za vašu kameru da se izbori u samo jednoj fotografiji. Sa HDR-om, možete snimiti detalje neba, bez toga da zemljište izgleda suviše mračno, i obrnuto.

- Portreti na suncu: Svi znamo da je osvjetljenje jedan od najvažnijih aspekata dobre fotografije, ali previše osvjetljenja na nečijem licu – nalik surovom sunčevom osvjetljenju – može izazvati tamne sijenke, svijetle odsjaje itd. HDR može to sve popraviti i učiniti da vaš predmet izgleda bolje.

- Scene niskog i pozadinskog osvjetljenja: Ako je vaša fotografija previše tamna – što se često dešava ako vaša scena ima previše pozadinskog osvjetljenja – HDR može posvijetliti prednji plan bez “ispiranja” pravilno osvijetljenih dijelova vaše fotografije.

Scene u  kojima je kontrast previše velik, pa se senzor kamere mora opredjeljivati da li da zadrži detalje u manje osvijetljenim dijelovima ili u više osvijetljenim dijelovima pošto senzori kamera na smartfonima nemaju toliko velik dinamički raspon da bez upotrebe HDR-a mogu zadržati dobar nivo detalja u oba polja istovremeno. Pošto HDR slika više slika pri različitoj ekspoziciji, HDR-om se omogućava zadržavanje detalja i u manje osvijetljenim i u više osvijetljenim dijelovima. Međutim, ovakav način rada može vam i odmoći ako želite istaknuti neku siluetu, o čemu ćemo više reći kasnije.

Naravno, kao što ste i otkrili, ponekad HDR zapravo učini da vaše slike izgledaju lošije. Ovdje su neke situacije u kojima nije preporučljivo koristiti HDR:

- Fotografije sa pokretom (slika iznad): Ako bilo koji od vaših predmeta se kreće (ili se možda u međuvremenu pokrene), HDR povećava šansu za mutnu fotografiju. Podsjećanja radi, HDR snima tri fotografije, pa ako se predmet pokrene između prve i druge slike, vaša krajnja fotografija neće izgledati baš dobro.

- Scene sa visokim kontrastom: Neke fotografije izgledaju bolje sa oštrim kontrastom između tamnih i svijetlih dijelova fotografije, kao kada imate tamnu sijenku ili siluetu koju želite da istaknete. HDR će vam u ovakvim scenama vjerovatno više odmoći nego pomoći. Iako će HDR izvući detalje koji bi inače bili zapostavljeni, silueta će se u njih utopiti i neće biti istaknuta.

- Jarke boje: Ako je vaša scena suviše tamna ili previše svijetla, HDR može da povrati dio boje. Međutim, ako imate posla sa bojama koje su već vrlo žive, HDR ih može isprati.

Ovo su naši savjeti za sada, imate li vi još neki savjet iz iskustva?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije