Gadgets

Osamdeseta godišnjica fotoaparata Kwanon

Osamdeseta godišnjica fotoaparata Kwanon
Osamdeseta godišnjica fotoaparata Kwanon

Kompanija "Canon" proslavlja 80. godišnjicu svog prvog fotoaparata, Kwanona.

Prvi 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žižnoj ravni proizveden je u obliku prototipa 1934. i predstavljao je ostvarenje snova inženjera koji su želeli dostići rezultate iz Evrope, čija je industrija fotoaparata u to doba bila vodeća.

Inženjeri koji su konstruisali ovaj fotoaparat odlučili su da ga nazovu po Kwannon, budističkoj boginji milosti, nadajući se da će im božanstvo udijeliti svoj blagoslov dok pokušavaju da ispune san stvaranja najboljeg fotoaparata na svijetu, a objektiv fotoaparata je nazvan Kasyapa po Mahakasyapi, Budinom učeniku. Na vrhu fotoaparata nalazila se gravura koja je predstavljala Kwannon sa hiljadu ruku, piše B92.

Godine 1936, dvije godine nakon stvaranja Kwanona i poslije mnogo pokušaja i grešaka, "Canon" je predstavio fotoaparat Hansa Canon (u saradnji sa kompanijom Nippon Kogaku K.K. (današnji Nikon Corporation). Hansa je bila zaštićena robna marka kompanije "Omiya Photo Supply", koja se bavila veleprodajom fotoaparata i vezanih proizvoda.

Godine 1959. "Canon" je predstavio svoj prvi SLR (single-lens reflex - SLR), Canonflex, a 1961. je uslijedio Canonet, izuzetno popularan fotoaparat sa daljinomjerom koji je osvojio tržište - količina namijenjena za nedjelju dana prodata je za samo dva sata. Nakon ovih uspjeha, kompanija je nastavila kao industrijski predvodnik sa nizom popularnih modela fotoaparata, kao što su F-1, vrhunski 35-milimetarski SLR aparat predstavljen 1971. i AE-1, predstavljen 1976. - prvi SLR fotoaparat na svijetu sa ugrađenim mikroračunarom.

Godine 1987, nakon neprekidnih tehnoloških inovacija, "Canon" je predstavio EOS, prvi SLR fotoaparat na svijetu s automatskim fokusiranjem koji je koristio u potpunosti elektronski sistem za priključivanje. Godine 1995. EOS je obilježio ulazak u digitalnu eru, a ova linija fotoaparata nastavlja svoju evoluciju i danas.

Godine 2012. kompanija "Canon" je predstavila Cinema EOS System, seriju profesionalnih digitalnih filmskih kamera i objektiva stvorenih kroz niz tehnoloških inovacija u oblasti optičke tehnologije razvijane od osnivanja kompanije. Cinema EOS System je od svog predstavljanja dao veliki doprinos proširenju horizonta u vizuelnom izražavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije